Cenu Kristián na Febiofestu převzali Lábus, Turzonovová a Mike Downey

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 9. 2021 21:24
Český divadelní i filmový herec Jiří Lábus a slovenská herečka Božidara Turzonovová v pátek večer ve Smetanově síni Obecního domu převzali cenu Kristián za celoživotní přínos kinematografii. Stejné ocenění dostal v úvodu 28. ročníku filmového festivalu Febiofest i britský producent Mike Downey. Akce v Praze potrvá do 24. září.
Jiří Lábus při převzetí ceny.
Jiří Lábus při převzetí ceny. | Foto: ČTK

"Je mi to milé, lichotivé, vzácné, vážím si toho. Myslím, že 80 procent svých životních zkušeností, a podotýkám velmi zajímavých, jsem vlastně zažila ve filmech, na kterých jsem pracovala. Takto získávám zkušenosti nesmírně ráda, proto přijměte mé srdečné a upřímné: Děkuji," řekla Turzonovová, která cenu přebrala od ministra kultury Lubomíra Zaorálka z ČSSD.

Febiofest v sekci Profil uvede sci-fi Akce Bororo, kde Turzonovová hrála návštěvnici ze vzdálené galaxie, a Božskou Emu, ve které ztvárnila pěvkyni Emu Destinovou.

"Od prvních let života jsem film miloval, byl jsem a jsem vášnivý návštěvník biografů," řekl Jiří Lábus. "Myslím, že žádná televize nemůže nahradit filmové plátno a společnost diváků. Jsem šťastný, že jsem mohl pracovat s velkými filmovými tvůrci, jako byli třeba Vladimír Michálek, Jan Švankmajer, Věra Chytilová, Viktor Polesný nebo Viktor Tauš. To byly pro mě nejkrásnější chvíle života, být s nimi ve styku a učit se od nich," dodal. Diváci Febiofestu ho uvidí v televizním filmu Specialita šéfkuchaře a ve snímku Vlastníci.

"Působí to na mě, jako že se svět, alespoň tady v Praze, zase vrací do normálu. Loňský ročník byl skromný, dokonce skromnější než ten úplně první," konstatoval při zahájení festivalu jeho čestný prezident Fero Fenič.

Febiofest se loni stejně jako letos kvůli pandemii konal v posunutém podzimním termínu, loni však bez zahraničních hostů a podle Feniče s menší účastí diváků, kteří nebyli ochotni respektovat tehdy platná protikoronavirová opatření.

Další držitel ceny Kristián Downey je jedním z nejvýznamnějších evropských nezávislých producentů. Cenu mu v pátek předal britský režisér Stephen Daldry, který je rovněž hostem festivalu. Downey koprodukoval mimo jiné film Šarlatán a od loňska předsedá Evropské filmové akademii. Ta od roku 1998 uděluje Evropské filmové ceny. Letošní Febiofest uvádí osm snímků, které jsou v širší nominaci této soutěže.

Po slavnostním zahájení viděli hosté úvodního večera film Woodyho Allena Festival pana Rifkina. Jeho hrdinou je hypochondrický filmový kritik Mort, který na festival ve španělském San Sebastiánu doprovází svou manželku Sue. Ta se zde sbližuje s domýšlivým režisérem, zatímco Mort začíná flirtovat s místní lékařkou. Woody Allen se snímkem 12 let po filmu Vicky Cristina Barcelona vrátil do Španělska a natočil další komedii o sebestředných intelektuálech, vyčpělých vztazích a životě skrz umění.

Febiofest nabídne přes 100 filmů z mnoha zemí, jeho hlavním dějištěm je pražské Cinema City Slovanský dům. Promítat se bude také v kině Edison Filmhub a Kině Pilotů. Nová sekce VR Cinema s filmy ve virtuální realitě dostane prostor v Centru současného umění DOX.

Festival je soutěžní, vedle hlavní soutěže se vybírá i nejlepší komedie, Amnesty International Febiofest Award ocení snímky s lidskoprávní tematikou. Sekce I ty jsi filmařem je určena amatérům. Nesoutěžní sekce jsou Delikatesy z Východu zaměřená na tvorbu střední a východní Evropy, Balkánu, zemí bývalého Sovětského svazu a Středního východu. Další sekce se zaměřují na queer filmy, horory, mladé tvůrce či dokumenty.

 

Právě se děje

Další zprávy