Cenu Jindřicha Chalupeckého získal Martin Kohout. Ve svém díle reflektuje technologické změny

Vítěz letošní Ceny Jindřicha Chalupeckého pro umělce do 35 let Martin Kohout.
Výstava finalistů 28. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého pro umělce do 35 let se koná v Moravské galerii v Brně.
Projekce vítěze Martina Kohouta. "Kohout promlouvá ke globálnímu světu, vystavenému každodennímu dopadu technologií, mnohovrstevnatým a zasvěceným způsobem. Snaží se najít prostor pro jednotlivé příběhy, které zaujímají nejednoznačný postoj, a dává tím vyniknout jak odcizujícím, tak i tvůrčím aspektům technologií," říká porota.
Foto: Cena Jindřicha Chalupeckého
Kultura Kultura
27. 11. 2017 0:04
Vítězem 28. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého pro umělce do 35 let se stal absolvent kamery na pražské FAMU Martin Kohout. Porota ocenila jeho reflexi překotných technologických změn. "Dává vyniknout jak odcizujícím, tak i tvůrčím aspektům technologií," říká porota o Kohoutově práci. Cenu diváků získal Richard Loskot, absolvent vizuální komunikace Technické univerzity v Liberci. Pětice finalistů vystavuje své práce v Brně v Pražákově paláci.

Cenu Jindřicha Chalupeckého pro umělce do 35 let získal Martin Kohout, který ve své tvorbě reaguje na složitost života v době překotných technologických a společenských změn.

"Dává vyniknout jak odcizujícím, tak i tvůrčím aspektům technologií. Tím, že zobrazuje naše intimní vztahy ve světě, v němž se zdají být ztracené, vnáší Kohout do díla osobní rovinu a nově vymezuje roli tvořivosti v dnešní společnosti," uvedla porota v čele s předsedkyní Zdenkou Badovinacovou, ředitelkou Moderní galerie v Lublani, ve společném vyjádření. "Kohout nás přesvědčil dílem založeným na výzkumu a svou hrou s nečekaným."

Vedle hmotné ceny z dílny designéra Maxima Velčovského získal Kohout sto tisíc korun na realizaci autorského projektu a dvouměsíční stipendijní pobyt v New Yorku.

Diváckou cenu Českých center a pobyt v sídle některého z nich v rámci Evropy obdržel vizuální umělec Richard Loskot za svou interaktivní instalaci simulující odcizený futuristický byt.

Slavnostní ceremoniál se konal v brněnském kině Scala v režii držitele Českého lva za film Alois Nebel Tomáše Luňáka.

Výstava všech pěti finalistů, mezi kterými byli i malířka Viktorie Valocká a absolventi nových médií na pražské AVU Dominik Gajarský a Romana Drdová, je až do 14. ledna otevřená v Pražákově paláci Moravské galerie v Brně. 

Sblížení i agrese

Třiatřicetiletý absolvent katedry kamery na FAMU Kohout na výstavě finalistů, kteří pro tuto prezentaci připravují zbrusu nový kousek, představil dílo na pomezí krátkého filmu a videa, jehož ústředním tématem je problematika noční práce a jejích společenských, ekonomických, ale i fyzických a psychických souvislostí.

Spojujícím prvkem několika epizod je trojice polofiktivních postav, které se nikdy nesetkají najednou: partnerská dvojice Asli a Bora a jejich kamarádka Sung. Zatímco Asli pracuje ve dne, Bora chodí do práce v noci. Jejich společný čas je tak výrazně omezený a hlavní díl jejich interakce se uskutečňuje skrze nahrávání hlasových zprávy.

Samotné střídání denního a nočního režimu je pozadím pro ústřední motiv vztahu míjejících se partnerů, potažmo mezilidské komunikace a jejích podob v jednadvacátém století.

Kohoutovým dlouhodobým tématem je internet a sebereflexe člověka v komunikaci, která přináší protichůdné zážitky - sblížení i agresi, sebedůvěru i bezmoc. Finalistou Ceny Jindřicha Chalupeckého byl již v roce 2014. Od roku 2008 žije v Berlíně.

Letošního vítěze vybrala nová mezinárodní sestava porotců, kteří budou tuto roli zastávat pro následující tříleté období. Porotci naznačili, že se budou zamýšlet nad možnými zásahy do konceptu ceny.

Loni získal Cenu Jindřicha Chalupeckého malíř, sochař a fanoušek rituálů Matyáš Chochola. Tento excentrický výtvarník bude příští rok moderovat finálový večer hudebních cen Vinyla

 

Právě se děje

Další zprávy