Cenu Antonína Dvořáka získá Pražský filharmonický sbor, rozhodli akademici

ČTK ČTK
16. 9. 2022 19:35
Laureátem Ceny Antonína Dvořáka za letošní rok se stal Pražský filharmonický sbor. Ocenění převezme 19. prosince na svém vánočním koncertě ve Státní opeře. V pátek o tom informovala Akademie klasické hudby, která ocenění od roku 2009 uděluje a kromě toho pořádá festival Dvořákova Praha.
Foto: ČTK

"Pražský filharmonický sbor je skvělým ambasadorem české hudební kultury i tvůrčího odkazu Antonína Dvořáka v globálním rozměru," říká klavírista Jan Simon, předseda Rady akademiků a intendant Akademie klasické hudby. Podle něj to dokazují nejen četná vystoupení sboru na prestižních světových pódiích s nejuznávanějšími orchestry a dirigenty, ale též nahrávky, kde významnou pozici zastávají díla českých autorů.

Pražský filharmonický sbor je nejstarším českým profesionálním sborem s nepřerušenou historií od roku 1935. Založil jej pěvec a sbormistr Jan Kühn pod názvem Český pěvecký sbor.

V 60. letech už jako Pražský filharmonický sbor podnikl turné po Evropě, v 70. letech poprvé účinkoval v Japonsku. V následující dekádě vytvořil několik mezinárodně oceňovaných nahrávek včetně Stabat Mater a Requiem Antonína Dvořáka s dirigentem Wolfgangem Sawallischem a Českou filharmonií.

V březnu 2007 byl sbormistrem jmenován Lukáš Vasilek. Pod jeho vedením těleso vystupovalo s Berlínskými filharmoniky a jejich šéfdirigentem Kirillem Petrenkem, spolupracovalo s dirigenty jako Zubinem Mehtou, Alanem Gilbertem, sirem Johnem Eliotem Gardinerem, Fabiem Luisim či již zesnulým Marissem Jansonsem.

Cílem Ceny Antonína Dvořáka je vyzdvihnout osobnosti, kolektivy či instituce za mimořádné umělecké počiny nebo zásluhy na propagaci a popularizaci české klasické hudby doma i v zahraničí. O nositeli od roku 2012 rozhoduje rada akademiků složená z významných osobností kulturního života i klasické hudby. Dříve ocenění obdrželi houslista Josef Suk, choreograf Jiří Kylián nebo dirigenti Jiří Bělohlávek a Jakub Hrůša.

 

Právě se děje

Další zprávy