Cenám Tony na Broadwayi dominoval hiphopový muzikál Hamilton, proměnil 11 z 16 nominací

ČTK ČTK
13. 6. 2016 7:50
Na newyorské Broadwayi se předávaly ceny Tony a podle očekávání nejvíce nominací proměnil hiphopový muzikál Hamilton. Muzikál dostal 11 cen z 16 nominací. Díky Hamiltonovi zaznamenala Broadway rekordní sezonu. Počet návštěvníků tamních divadel vzrostl o 1,6 procenta na 13,3 milionu a tržby dosáhly 1,4 miliardy dolarů. Tvůrce a hlavní hvězda Hamiltona, herec, raper, skladatel a scénárista Lin-Manuel Miranda nezapomněl při své řeči připomenout neštěstí, které se stalo o víkendu ve floridském Orlandu, kde útočník zastřelil 50 lidí a další zranil.
Lin-Manuel Miranda.
Lin-Manuel Miranda. | Foto: Reuters

New York - Letošnímu udílení prestižních amerických divadelních cen Tony dominovala podle očekávání muzikálová adaptace životopisu jednoho z amerických "Otců zakladatelů" Alexandera Hamiltona ve stylu hip-hopu.

Muzikál nazvaný Hamilton proměnil v cenu 11 z rekordních 16 nominací. Dostal například cenu za nejlepší nový muzikál, nejlepší muzikálovou režii, scénář i nejlepší mužský herecký výkon. Hamilton nicméně nepřekonal rekordní počet 12 cen Tony, které v roce 2001 dostal muzikál The Producers (Producenti).

Ceremoniál poznamenala tragédie ve floridském Orlandu, kde útočník zastřelil v gay klubu 50 lidí a 53 dalších zranil. Pořadatelé akce na newyorské Broadwayi proto zařadili na vrchol programu poctu obětem útoku a moderátor James Corden promluvil o oslavě různorodosti a odporu k nenávisti.

Tvůrce a hlavní hvězda Hamiltona, herec, raper, skladatel a scénárista Lin-Manuel Miranda, přednesl při přebírání svých cen předem připravený sonet. Do něj ale na poslední chvíli vložil odkazy na tragédii.

Pozornost americké divadelní scény se zaměřovala nejvíce právě na muzikál, který vypráví o nešťastném životě prvního amerického ministra financí a který oceňovali politici i rapové hvězdy. Muzikál v předem natočeném příspěvku uvedl pro finálový večer prezident Barack Obama s manželkou Michelle.

Díky Hamiltonovi zaznamenala Broadway rekordní sezonu. Počet návštěvníků tamních divadel vzrostl o 1,6 procenta na 13,3 milionu a tržby dosáhly 1,4 miliardy dolarů (asi 34 miliard Kč).

Cenu za nejlepší činohru získal titul The Humans (Lidé) od dramatika a scenáristy Stephena Karama. The Humans získal rovněž cenu za nejlepšího herce v divadelní hře.

Herečka Jessica Langeová dostala svou první cenu Tony za roli na morfiu závislé Mary Tyronové z nejnovějšího nastudování slavné hry Cesta dlouhým dnem do noci od Eugena O´Neilla. "Naplňuje mě to štěstím i v tak smutný den," řekla Langeová podle agentury Reuters.

Cenu za nejlepší činoherní režii dostal belgický divadelní režisér Ivo van Hove za nastudování hry Arthura Millera Pohled z mostu. Tento jeho počin rovněž získal cenu za nejlepší nové nastudování činohry.

Ocenění Tony uděluje Americká liga divadel a producentů za výkony na jevištích Broadwaye. O vítězích rozhodují v hlasování divadelní experti. Letošního 70. ceremoniálu se zúčastnila řada hereckých a televizních celebrit, včetně Cate Blanchettové nebo Oprah Winfreyové.

 

Právě se děje

Další zprávy