Cameronův Titanic slaví 20 let. Dodnes je to druhý nejvýdělečnější film všech dob

Hana Slívová Hana Slívová, AFP
19. 12. 2017 12:44
Před dvaceti lety, 19. prosince 1997, měl premiéru budoucí hit - film Titanic s Leonardem DiCapriem a Kate Winsletovou v hlavní roli. Z obou se staly hollywoodské hvězdy a jejich srdcervoucí scéna na palubě s podkresem písně My Heart Will Go On od Celine Dionové se stala legendou, již mnozí dodnes s chutí citují i parodují. Titanic je dodnes druhým nejvýnosnějším snímkem. Až v roce 2009 ho předběhl Avatar, další opus režiséra Jamese Camerona.
My Heart Will Always Go On. | Video: YouTube

"Příběh Titanicu má sám o sobě nadčasové morální kvality," řekl režisér James Cameron na speciálním promítání Titanicu v Los Angeles o filmu inspirovaném neštěstím z roku 1912.

V dubnu tohoto roku narazil obří zaoceánský parník společnosti White Star Line do ledovce a potopil se. V jeho útrobách a v ledové vodě zahynulo zejména kvůli špatně zorganizovaným záchranným pracím 1500 lidí.

James Cameron postavil příběh na lásce chudého malíře Jacka (Leonardo DiCaprio), jenž vyhrál lístek na Titanic v pokeru, a krásné Rose (Kate Winsletová), která se měla proti své vůli provdat za bohatého muže. Cit Jacka a Rose měl ale krátkého trvání. Mladý malíř sice během nehody Titanicu zachránil Rose, sám ale umrzl v ledové vodě.

Snímek získal jedenáct Oscarů včetně té pro režiséra Camerona a vydělal více než 2,2 miliardy dolarů. Až o dvanáct let později, v roce 2009, ho s výnosem téměř 3 miliardy překonal další Cameronův blockbuster Avatar. Na snímku vydělala i zpěvačka Céline Dionová, slavnější song než titulní My Heart Will Go On už nikdy nenazpívala. 

V době natáčení filmu bylo DiCapriovi 21 a Winsletové 20 let. Jejich první filmové setkání šlo rovnou na dřeň: Winsletová v roli Rose DiCapriovi - malíři Jackovi - pózovala jako nahá modelka. Z herců se brzy stali blízcí přátelé a společně si zahráli například o deset let později v milostném dramatu Sama Mendese Nouzový východ. 

"Byli tam jeden pro druhého, hodně se během toho těžkého, dlouhého a náročného natáčení podporovali," vzpomíná na rok 1996 James Cameron.

Produkční společnost Fox nechala pro natáčení v Mexiku vyrobit luxusní maketu Titanicu, na obřím nábřeží tehdy vznikl přesně podle plánů původního parníku. Dobové fotky pak byly předlohou pro kajuty, v nichž nechyběly stoly a postele z mahagonového dřeva a pozlacené příslušenství. Všechno pak nenávratně zničila scéna, během které se loď potopila.

Časopis Variety dokonce kvůli natáčení - náklady se vyšplhaly na 200 milionů dolarů - zavedl rubriku Titanic Watch, v rámci které komentoval veškeré dění okolo filmu.

Nešťastný James Cameron měl prý při střihání filmu po ruce žiletku, na niž fixou napsal: "Použít v případě, že ten film bude blbost." Zkušební projekce před publikem v Minneapolisu nicméně ukázaly, že Cameron a jeho tým uspěli.

Film první týdny po uvedení generoval enormní výdělky. První, druhý a třetí víkend vydělal 29, 28 a 32 milionů dolarů, patnáct týdnů se držel v čele žebříčků. "Klesalo to pak jen zhruba o dvě procenta týdně. Zdálo se nám, že jsme v nějakém paralelním světě, kde neexistuje gravitace," vzpomíná Cameron.

Režisér se domnívá, že síla Titanicu spočívala nikoliv v sex-appealu Winsletové a DiCapria, ale ve schopnosti oslovit všechny generace. "Nejpyšnější jsem na to, že se nám podařilo natočit film, který si dodnes žije ve své vlastní realitě mimo čas a všechny trendy," uzavírá Cameron.

Foto: ShopAlike
 

Právě se děje

Další zprávy