Video: Balet pro děti, flashmob i film o bratrech Bubeníčkových. Slaví se Mezinárodní den tance

NIC NIC
28. 4. 2017 12:31
V sobotu 29. dubna se celosvětově slaví Mezinárodní den tance. Řadu tanečních aktivit pro děti i dospělé včetně populárního "flashmobu" na tento den připravilo i pražské Národní divadlo ve spoupráci s Českou televizí a Vizí tance.
Foto: Česká televize

Česko se pohupuje do rytmu. I u nás se totiž slaví Mezinárodní den tance, který připadá na 29. dubna. V Praze se lze zdarma zúčastnit baletní dílny, Národní divadlo připravilo na náměstí Václava Havla (v suché verzi v budově B u piazzety) kurz v režii prvních sólistů Nikoly Márové a Michala Štípy a následně lekci s Natašou Novotnou a Jarkem Cemerkem. 

Flashmob
Flashmob | Video: YouTube

Od čtyř hodin odpoledne se rozjede tzv. flashmob - blesková akce, při které více lidí na stejném místě začne tančit sestavu. Naučit se ji můžete podle přiloženého videa, v němž účinkuje i herečka Anna Polívková, která zazářila v pořadu StarDance.  

Choreografii flashmobu si vzal na starost přední český tanečník Jan Kodet společně se sólistou Baletu Národního divadla Mathiasem Deneux. Tančí se na píseň elektroswingové skupiny Mydy Rabycad Just Dance.  

ČT Art pak od 20:20 odvysílá dokument Martina Kubaly Jiří & Otto Bubeníček, který otevře pohled na jeviště i do zákulisí a zmapuje kroky, jimiž slavný taneční sourozenecký pár ukončil taneční kariéru.

K oslavám Mezinárodního dne tance se v České repubice každoročně připojují desítky měst. Tanec v den oslav oživí náměstí, parky, nádraží, speciální program připravují taneční studia, školy i divadla. Tančí jak profesionální, tak amatérské soubory, studenti tance, taneční nadšenci i kolemjdoucí bez ohledu na věk. 

 

Právě se děje

Další zprávy