Brněnský hrad Špilberk v srpnu obsadí filharmonici. Zazní árie, swing i filmová hudba

Kultura Kultura
28. 7. 2017 10:38
Velké nádvoří hradu Špilberk obsadí od 13. do 25. srpna Filharmonie Brno. Vždy večer tu zazní symfonická hudba, operní árie, mužské sbory a recitace, swing i filmová hudba.
Mladí brněnští filharmonici.
Mladí brněnští filharmonici. | Foto: Filharmonie Brno

Sopranistka Simona Šaturová zazpívá na brněnském Mezinárodním hudebním festivalu Špilberk (13. - 25. srpna) výběr z Rossiniho, Verdiho, Donizettiho a Belliniho árií.

Mezinárodní hudební festival Špilberk

13. 8. Simona Šaturová: Bel Canto
slavné árie a předehry z oper
16. 8. Big Band Gustava Broma
hosté Anne Betty Semperová a Dasha
18. 8. Uherské tance
Mozart - Saint-Saëns - Kodály - Brahms
23. 8. Babí Jar
Kabeláč - Šostakovič
25. 8. Spielberg na Špilberku
hudba ze slavných filmů a muzikálů
14. a 21. 8. Kinokoncerty
Paříž 2014 a Vídeň 2016

Odlehčený symfonický program dalšího večera nabídne Saint-Saënsův První violoncellový koncert s německým sólistou Troelsem Svanem a také díla Mozarta, Kodályho a Brahmse.

Pod taktovkou spoluzakladatele festivalu Caspara Richtera se pak v programu Spielberg na Špilberku rozezní známé filmové a muzikálové melodie. S orchestrem vystoupí mezzosopranistka Isabel Dörferová a pěvecký sbor Ars Brunensis.

Vedle brněnských filharmoniků se představí Rozhlasový Big Band Gustava Broma se swingovými skladbami. Jako hosté vystoupí zpěvačka Betty Semperová a Dasha, česká zpěvačka a muzikálová herečka a držitelka Thálie 2010.

Paříž a Vídeň jako na dlani

Mladí brněnští symfonikové pod taktovkou Gabriely Tardonové uvedou Šostakovičovu Třináctou symfonii Babí Jar. Ta bude na programu společně s Kabeláčovou Židovskou modlitbou pro baryton, recitaci a mužský sbor a se skladbou Hoj první ze Šesti mužských sborů na slova Jiřího Wolkra. 

Kinokoncerty, jimiž se Filharmonie Brno inspirovala ve Vídni, zprostředkují atmosféru hvězdně obsazených koncertů v rakouském Schönbrunnu a Paříži. Na nádvoří hradu Špilberk tak přes plátno dorazí Vídeňští filharmonici pod vedením Semjona Byčkova a světoví sólisté se slavnými operními a koncertními díly, která zazněla pod pařížskou Eiffelovkou. Pařížský koncert bývá zakončen velkolepým slavnostním ohňostrojem.

 

Právě se děje

Další zprávy