"Brněnský Banksy" Timo vystavuje v Praze obrazy, které jsou ovlivněné dětskými sny

Timův obraz Noční z roku 2017.
Timova výstava obrazů Nepiš vznikala přímo pro galerii Pro Arte.
Foto: Timo
Hana Slívová Hana Slívová
23. 9. 2017 6:00
Pražská galerie Pro Arte před rokem oslovila brněnského streetartistu Tima, aby pro ni připravil přehlídku vlastní práce. Výsledkem je výstava Napiš, která sestává z obrazů inspirovaných Timovými sny. Obrazy v takovém počtu výtvarník nikdy předtím nevystavoval.

Podepisuje se Timo a říkají mu brněnský Banksy, protože svou identitu schovává stejně důsledně jako slavnější bristolský kolega. 

Timo je streetartista. Kresbami, nápisy a básničkami zasahuje do veřejného prostoru a zkouší ho tak "vykolejit" z běžné trajektorie.

Mezi jeho nejznámější projekty patří přejmenování sítě supermarketů na vídeňskou galerii Albertina či vlastní verze loga firmy poskytující úvěry Home Credit, z níž udělal Home Less.

S Timovou poetikou se ostatně setkala i Praha, během jarního festivalu vizuálního umění ve veřejném prostoru m3. Nad vchod do tmavého tunelu mezi Karlínem a Žižkovem nastříkal velký nápis neboj.

"Neboj mám rád, protože je to takovej mírnej posel, kterej vplul mezi agresivní vzkazy, silný slova a barvy," řekl Timo před třemi lety v rozhovoru pro rádio Wave o sloganu, s nímž pracuje už několik let.

V hlavní roli modrá

Nyní se Timo, vystudovaný výtvarník, publiku nově představuje také jako zručný malíř. Pro galerii Pro Arte nachystal svou historicky první výstavu obrazů Napiš, již inspirovaly sny, které míval jako stonající dítě.

"Výstavu mohl pojmout jakkoliv, měl volnou ruku. Zvolil obrazy založené na snech, protože je to téma, nad kterým v současné době hodně přemýšlí. Rád by se mu teď věnoval dlouhodobě," říká kurátorka Alexandra Špoková s tím, že velká většina prací vznikla během posledního roku přímo pro Pro Arte.

Na plátnech, která téměř výhradně pracují s odstíny modré a bílé barvy, jsou figury, zvířata a předměty. Timovi prý během dětského snění pobíhaly po hrudníku.

Atmosféru nestálé a lehce surreálné krajiny podtrhuje fakt, že všechny předměty na obrazech levitují. Drobné, téměř nenápadné ramínko na šaty, objevující se hned na několika obrazech, je pro Tima klíčový symbol letu. 

 

Právě se děje

Další zprávy