Brit Awards ovládla zpěvačka Adele. Odnesla si cenu za píseň, umělkyni i album roku

ČTK ČTK
9. 2. 2022 8:38
Britská popová zpěvačka Adele uspěla na cenách Brit Awards. Odnesla si sošky pro umělkyni roku, nejlepší píseň i album. Ocenění pro kapely dostali rockeři Wolf Alice. Novinkou letošního ročníku bylo, že organizátoři zrušili kategorie podle pohlaví. Ceremoniál se uskutečnil v londýnské O2 areně.
Z Brit Awards Adele odchází s cenou za album, píseň i umělkyni roku | Video: Reuters

Adele slavila úspěch s albem nazvaným 30, které vydala v listopadu. Vloni se ho prodalo 600 tisíc kusů, což byl nejlepší výsledek mezi britskými hudebníky. Ve srovnání s předchozím albem 25, jež zpěvačka zveřejnila o pět let dříve, prodeje klesly o pětinu, což odborníci přičítají většímu používání streamovacích služeb. Cenu za píseň dostala Adele se singlem Easy On Me.

Na galavečeru řekla, že albem chtěla vysvětlit rozvod se Simonem Koneckým svému synovi. "Chtěla bych věnovat cenu mému synovi a jeho otci Simonovi," uvedla. "Byla to nejen moje cesta, ale nás všech," dodala. Adele již na Brit Awards uspěla s předchozími tituly 21 a 25.

V hlavních soutěžních kategoriích byli letos i další známí britští umělci, například Ed Sheeran, který získal cenu pro skladatele roku, raperka Little Simz, jež se stala objevem roku, Dave a Sam Fender, kteří oba dostali žánrové ceny.

V zahraničních kategoriích slavily úspěch zpěvačky Olivia Rodrigo a Billie Eilish z USA. Nejlepší zahraniční kapelou porota vyhlásila rovněž americké Silk Sonic.

Novinkou letošního ročníku bylo zrušení kategorií dle pohlaví. Organizátoři také zavedli čtyři nové žánrové ceny: alternativní nebo rockový počin, dílo v žánrech hip hop, grime nebo rap, dále taneční hudba a nakonec pop nebo R&B.

O cenách, které jsou udíleny od roku 1977, rozhodují profesionálové z oboru. Původní sestavu zhruba 1000 hlasujících organizátoři v roce 2017 rozšířili, aby byla různorodější a genderově vyváženější.

 

Právě se děje

Další zprávy