Bregović převzal ve Varech od Bartošky Cenu prezidenta

Kultura ČTK Kultura, ČTK
4. 7. 2011 8:00
Letos ji dostane ještě John Turturro
Filmový festival v Karlových Varech - Goran Bregovic a Taťána Kuchařová
Filmový festival v Karlových Varech - Goran Bregovic a Taťána Kuchařová | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz

Karlovy Vary - Srbský skladatel filmové hudby Goran Bregović převzal v neděli večer od Jiřího Bartošky cenu prezidenta festivalu. Stalo se tak na pódiu karlovarského Letního kina, kde Bregović vystoupil na podporu projektů pro seniory Nadace Taťány Kuchařové. Hrál se svým Svatebním a pohřebním orchestrem, jako předkapela vystoupili Gipsy.cz rappera hudebníka a zpěváka Radka Bangy.

Srbský skladatel, producent a sběratel nahrávek world music Bregović se proslavil především hudbou pro filmy Emira Kusturici. "Myslím si, že je dobře, že toto ocenění není určeno jen hercům a režisérům, ale že je i pro autory filmové hudby," uvedl Bartoška. Stejné ocenění předá na karlovarském festivalu americkému herci a režisérovi Johnymu Turturrovi, který tu uvede světovou premiéru svého snímku Někde dnes večer, v němž si po boku manželky Katherine Borowitzové zahrál hlavní roli.

"Hrajeme world music s prvky popu, rapu, breakbeatu a dalších stylů. To patrně vedlo pořadatele koncertu k tomu, že nás oslovili," komentoval obsazení své kapely frontman Gipsy.cz Radek Banga. 

Bregović se narodil 22. března 1950 v Sarajevu. Živit hudbou se začal v šestnácti letech, na kytaru a basu hrál v punkových a rockových kapelách. Věhlasu se dočkal, když začal psát hudbu ke Kusturicovým filmům. Prvním byl snímek Dům k pověšení, za jehož režii získal Kusturica cenu v Cannes v roce 1989. Další společný film Arizona Dream vznikl v roce 1992 v USA; Kusturica za něj získal Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně.

Z USA se oba přesunuli do Paříže, kde Bregović složil hudbu k více než dvaceti filmům. Ve francouzské koprodukci vznikl i zatím poslední Kusturicův snímek, k němuž napsal Bregović hudbu - Underground, který se natáčel v Praze, Budapešti a Bělehradě. V roce 1995 získal v Cannes Zlatou palmu. Poté se oba tvůrci kvůli dlouhodobým sporům rozešli. Bregović si založil vlastní kapelu, s níž pořádá turné po celém světě. V Praze naposledy koncertoval loni a předloni.

 

Právě se děje

Další zprávy