Bondova účetní pomohla i likérce

Reuters, Hej
25. 11. 2006 11:00
Paříž - Po premiéře nejnovější bondovky si slávu neužívá jen nový agent 007, ale i malá francouzská firma na výrobu alkoholu.

Produkuje totiž jednu z ingrediencí nového Bondova oblíbeného nápoje.

Jakže to říkal agent 007 dřív? Vodku, martini - protřepat, nemíchat! Ale v Casinu Royale je všechno jinak. Na post Bondova nejoblíbenějšího nápoje postoupilo Martini Vesper.

"Tři části ginu Gordon, jednu část vodky, půl Kina Lillet, protřepat s ledem a přidat tenký plátek citronové kůry," fabuluje ve filmu nový James Bond během pokerového turnaje s hlavním zloduchem, jistým Šifrou. Nápoj pak nazve po vzoru své krásné společnice Vesper.

Foto: Falcon

A právě o aperitiv Lillet z francouzského Bordeaux se po premiéře nové bondovky začala zajímat spousta lidí. Kdo by nechtěl pít to samé co slovutný agent Jejího Veličenstva?

Řada diváků se obrací na Lillet - firmu o pouhých sedmi zaměstnancích, která mezitím ze svého názvu vypustila slovo Kina. Dotyčný nápoj se vyrábí z vína, ovocného likéru a chininu.

"Už se nám ozvala spousta lidí ze Spojených států amerických. Ptali se po Lillet, chtěli si vyrobit ten koktejl a chtěli víc informací," říká vlastník společnosti Bruno Borie. "Teď už se nám ozývají i lidé z Řecka, z Turecka a z Bahrajnu."

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Recept na Martini Vesper je zapsán už v prvním bondovském románu Iana Flemiga, podle kterého zatím poslední bondovka vznikla. Ale až ústa Daniela Craiga způsobila oblibu nápoje.

Firma sídlí mezi vinicemi ve městě Podensac, asi třicet kilometrů od Bordeaux. Dosud se jejího aperitivu prodávalo kolem milionu lahví ročně, přibližně polovina ve Francii a zbytek hlavně v USA.

Borie podle svých slov věřil, že se po premiéře o jeho nápoj vzedme vlna zájmu, což mu umožní zvýšit prodej a zmodernizovat značku. "Naší největší zákaznicí byla v padesátých letech vévodkyně z Windsoru," dodává Borie. "Kdykoliv se někam vydala, měla u sebe bedničku Lilletu."

"Dnes ji nahradila o něco modernější žena - Eva Greenová," nezapomene Borie jmenovat francouzskou herečku, která si v Casino Royale zahrála bond girl, účetní Vesper Lynd.

 

Právě se děje

Další zprávy