Bohemia Jazz Fest letos zavítá do sedmi měst

Zbyněk Klíč
14. 7. 2011 7:41
Letošní Bohemia Jazz Fest nabízí německé, britské a dánské jazzové kapely.

Praha - Putovních hudebních festivalů u nás není mnoho. Kromě Českých hradů, prezentujících rockovo - popovou část české hudební scény, je tu například ještě Bohemia Jazz Fest, jehož žánrový záběr je z názvu festivalu jasně patrný.

Kdy a kde?

V průběhu července zavítá festival do sedmi českých a moravských měst. Po Praze, kde v úterý 12. a středu 13. července proběhl úvodní díl, je na programu ještě šest dalších pokračování - 14. v Domažlicích, 15. v Plzni, 16. v Táboře, 21. v Brněa 22. v Prachaticích. Festival skončí 24. v Českých Budějovicích.

Na koho se těšit?

Vystupující interpreti se město od města vždy alespoň trochu liší - v Praze vystoupili - mimo jiné - Čech Ondřej Štveráček, Dánka Caecilie Norby nebo Norka Inge Marie Gundersen. V Domažlicích a Plzni se k nim připojí Helmut Kagerer "Organic Constellation" z Německa. V Plzni navíc Štveráčka nahradí Daniel Perez Trio a v Táboře zase Tom Harrell Quintet.

Druhá polovina série přinese zcela jiné kapely - v Brně to budou slovenští Michal Gubala Group, holandští Ploctones a americký John Scofield Jazz Quartet, držitel Bohemia Jazz Fest Award z roku 2008, v Prachaticích zase Fanfan Tulipan a Mikromusic. Českobudějovickou derniéru doplní indičtí Trilok Gurtu.

Malý jazzový svátek

V rámci festivalu probíhá udílení několika cen - Bohemia Jazz Fest Award za umělecký přínos a popularizaci jazzové hudby některému z vynikajících světových jazzových umělců, JazzPrix (soutěž mladých kapel) a ve spolupráci s OSA soutěž o nejlepší jazzovou skladbu autora do 35 let.

Bohemia Jazz Fest rozhodně nepatří mezi masové podniky, stejně jako hudební žánr, který propaguje. Proto je tento festival příjemnou a výjimečnou příležitostí poslechnout si i jiný druh hudby, než jaký je denně slyšet v rádiích.

 

Právě se děje

Další zprávy