Bohdan Sláma míří do vybrané společnosti

3. 9. 2006 17:19
Berlín - Jméno filmu Štěstí může zaznít při předávání cen nejlepším evropským snímkům. Pokud získá diváckou trofej, o níž se rozhoduje na internetu.
Bohdan Sláma
Bohdan Sláma | Foto: ČTK

Evropští fanoušci mohou pro svůj oblíbený snímek hlasovat na stránkách Evropské filmové akademie www.peopleschoiceaward.org až do 31. října.  Divácká cena se uděluje spolu s dalšími cenami Akademie; letos se ceremoniál koná 2. prosince ve Varšavě.

Štěstí
Štěstí | Foto: Negativ

Kromě Štěstí Bohdana Slámy - které získalo sedm Českých lvů či hlavní cenu na festivalu v San Sebastianu - je mezi dvanácti nominovanými tituly zatím poslední snímek španělského režiséra Pedra Almodóvara Volver, Oliver Twist Romana Polanského, britský film Pýcha a předsudek či oceňovaný francouzský snímek Dítě.

Evropská akademie uděluje ceny od svého ustanovení v roce 1988, filmaři ze starého kontinentu ocenění založili jako obdobu amerických Oscarů; divácká cena se ovšem předává až od roku 1997.

Sláma by jejím ziskem rozšířil dosavadní ocenění pro Štěstí a ocitl se v opravdu dobré společnosti. V minulosti si pro ni přišli mimo jiné Pedro Almodóvar za film Mluv s ní, italský režisér a herec Roberto Benigni za Život je krásný, Jean-Pierre Jeunet za Amélii z Montmartru nebo tvůrci německé komedie Good Bye, Lenin!

Český film doposud vycházel při udělování evropských filmových cen naprázdno. Do užších nominací se dostal pouze režisér Saša Gedeon za scénář ke snímku Návrat idiota a film Babí léto Vladimíra Michálka.

 

Právě se děje

Další zprávy