Björk jde do škol. Biophilia se dostane i do učebních osnov

Kultura Kultura
Aktualizováno 8. 6. 2014 16:51
Islandská zpěvačka a ekologická aktivistka dostala svůj multimediální projekt Biophilia i do učebních osnov ve školách na rodném Islandu a v dalších severských zemích. Na Islandu chce založit i park.
Björk v aplikaci k projektu Biophilia.
Björk v aplikaci k projektu Biophilia. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Z islandské zpěvačky Björk se čím dál víc stává enviromentální guru rozvíjející svůj projekt Biophilia. Nejnověji by se jeho část měla dostat i do evropských škol.

Ty plánují do učebních osnov zahrnout "multimediální výzkum vesmíru", jehož je Björk hlavní postavou a který dokončila letos na jaře společně se skupinou ekologických expertů. Do Česka projekt zatím nedoputuje, do curricula si jej zařadí severské země včetně zpěvaččina rodného Islandu.

Podívejte se na ukázku z projektu Biophilia.
Podívejte se na ukázku z projektu Biophilia.

"Program si velmi oblíbily děti, které mají poruchu soustředění ADHD nebo dyslexii, protože je dokáže dostat i ze třídy do přírody," řekla Björk v rozhovoru pro časopis Observer. "Bohužel to znamená, že bychom se měli zamyslet nad funkčností našeho současného curricula," dodala všestranná umělkyně.

Na začátku projektu Biophilia bylo album, které jako své osmé Björk vydala v roce 2010. Byla to první "velká" hudební nahrávka vydaná s pomocí interaktivních aplikací pro všemožná zařízení. Na aplikaci spolupracovali vývojáři, vědci, inženýři a čtyřiadvacetičlenný dámský Icelandic choir. Na koncertním turné Björk desku podporovala v minulých třech letech po celém světě.

Podívejte se na ukázku z dokumentu When Bjork Met Attenborough.
Podívejte se na ukázku z dokumentu When Bjork Met Attenborough.

Ještě letos by měla mít v kinech premiéru filmová verze Biophilie s titulem When Bjork Met Attenborough, kterou vypráví Sir David Attenborough, a samozřejmě opět půjde o enviromentální tématiku. Komentář namluvila herečka Tilda Swinton. Film už vyšel loni na DVD.

Dokument o turné Björk: Biophilia Live od Nicka Fentona a Petera Stricklanda měl premiéru letos v dubnu na festivalu Tribeca v New Yorku.

V současné éře umělecké rychloprodukce (a ekonomické krize) patrně neexistuje jiný hudebník, který by něco podobně ambiciózního realizoval.

Výraz "biophilia" převzala Björk z názvu vlivné publikace Edwarda O. Wilsona z roku 1984, v níž je vysvětlováno, proč je lidská rasa stvořena tak, aby žila bok po boku s ostatními formami života.

Podívejte se na ukázku z koncertu Björk na turné Biophilia.
Podívejte se na ukázku z koncertu Björk na turné Biophilia.

Letos se Björk zaměří na kampaň podporující využití geotermální energie k výrobě hliníku z bauxitu. "Chci, aby o kampaň byl zájem i za hranicemi Islandu," řekla Observeru. Apeluje také na islandskou vládu, aby změnou zákona nedovolila průmyslu zasahovat do islandské krajiny.

Enviromentální kampaň takového měřítka je na Islandu poměrně neobvyklá, místní experti se zaměřovali spíš na globální problémy, jakými jsou například rybolov i lov velryb, protože v kampaních Greenpeace či Friends of the Earth většinou Island vystupoval v roli padoucha.

Podívejte se na výukový program Biophilia.
Podívejte se na výukový program Biophilia.

Björk se spojila i s dalšími aktivisty slavných jmen - s Patti Smith, režisérem Darrenem Aronofskym a kapelou Of Monsters and Men. Na podporu kampaně už se podařilo vybrat 35 milionů islandských korun, což je zhruba sedm milionů českých korun.

“Plánujeme založit uprostřed Islandu přírodní park,” řekla Björk v rozhovoru pro britský nedělník Observer.

 

Právě se děje

Další zprávy