Chris Rock se moderování "bílých Oscarů" nevzdá. Připravte se na kontroverzní humor, vzkazuje

pv
24. 1. 2016 16:47
Černošský komik Chris Rock zůstane u moderování Oscarů. Poté, co se rozpoutal bojkot předávání cen kvůli nenominování žádného černošského herce do hlavních hereckých kategorií, se pořadatelé obávali, že komik také odstoupí. Toho však podle slov producenta akce Reginalda Hudlina celý spor inspiroval a Rock se tak rozhodl přepsat již hotový scénář a v tom novém se zaměřit právě i na kontroverzní vtipy o barvě pleti. Diváci finálového večera se tak mají připravit na kontroverzní humor.
Komik Chris Rock, který bude uvádět ceremoniál
Komik Chris Rock, který bude uvádět ceremoniál | Foto: Reuters

Navzdory sporům o absenci černošských herců a hereček mezi nominovanými na Oscara bude letošní udílení uvádět černošský komik Chris Rock. Ačkoliv se nejprve mluvilo o jeho možném odstoupení od moderování, producent Cen Akademie Reginald Hudlin potvrdil webu Entertainment Tonight, že Rock u moderování zůstává.

Podle Hudlina Rock nedávno dopsal scénář udílení cen, ovšem po rozpoutání bojkotu známého pod hashtagem #OscarsSoWhite se rozhodl scénář zahodit a začít psát novou show. "Chris na show tvrdě maká. On a jeho tým scénáristů se zavřeli v místnosti a dřou,“ sdělil Reginald Hudlin.

Rock se podle slov producenta při předávání cen zaměří i na kontroverzní spor o nominace. "Měli byste se připravit na vtipy o ‚bílých Oskarech‘," upozornil Hudlin diváky, kterým zároveň řekl, že akademie vítá tento styl humoru. Je si také jistý tím, že moderátorovo vystoupení "ukáže něco, o čem se bude mluvit dlouhé týdny."

Chris Rock už se o jednu kontroverzi ohledně udílení cen postaral a to když na svém twitterovém účtu napsal "Oscary – Ceny BET pro bílé." Narážel tak na ceny Black Entertainment Television (BET), která oceňuje černochy a další minority v různých uměleckých odvětvích.

Spor o "bílé Oscary" se rozhořel na začátku týdne, když americký filmový režisér Spike Lee a herečka Jada Pinkett Smithová oznámili, že se příští měsíc nezúčastní slavnostního předávání, protože většinu nominovaných tvoří běloši. K bojkotu se poté přidalo několik dalších osobností jako například Will Smith.

Jde přitom už o druhý ročník nejznámějších a nejžádanějších filmových cen, který kvůli převažujícím bělošským nominacím vyvolává protesty i výzvy k bojkotu. Předsedkyně akademie slíbila, že přezkoumá složení komise, která vyhlašuje nominace a vybírá vítěze zlatých sošek.

Vyhlášení cen proběhne 28. února a čeští televizní diváci ho budou moci díky ČT Art poprvé sledovat v přímém přenosu.

 

Právě se děje

Další zprávy