Běžkaři v galerii. Výstava Skol!!! v Liberci oslavuje padesáté výročí závodu Jizerská 50

Obraz Ivana Komárka, inspirovaný padesátou Jizerskou 50.
Roman Franta: Padesátnice (2017)
Alena Anderlová: Start (2017)
Ivan Komárek: Padesátá padesátka (2017)
Michael Rittstein: Start (2017)
Foto: Oblastní galerie Liberec
Hana Slívová Hana Slívová
19. 1. 2018 7:00
Nejslavnější tuzemský závod v severském lyžování Jizerská 50 má od loňského roku knihu, píseň, o niž se coververzí svého vlastního hitu Pěšáci postarala skupina Tata Bojs, a nyní i obsáhlou výstavu. Projekt nazvaný Skol!!! mohou vidět návštěvníci Oblastní galerie Liberec až do 19. dubna. Jizerská 50 letos slaví padesáté výročí.

Před Oblastní galerií Liberec trůní patnáctimetrové sousoší, které vyrobil Jakub Flejšar. Tento sedmatřicetiletý absolvent sochařství na UMPRUM je ale zároveň několikanásobným mistrem Evropy ve snowboardingu a také trenérem olympijské vítězky Evy Samkové.

"Když se o projektu dozvěděl, rozhodl se, že udělá pět kovových sousoší. To největší jsme nainstalovali venku," říká autor liberecké výstavy Skol!!! inspirované Jizerskou 50, kurátor, publicista a sportovní fanoušek Petr Volf.

Volf je autorem knihy Sport je umění i výstavy Sportu zdar, která před dvěma lety v pražském Doxu představila práce se sportovní tematikou od šedesáti umělců. A protože o Volfově aktivitě věděl i organizátor Jizerské 50 Marek Tesař, požádal ho o spolupráci na přípravě speciální přehlídky k běžkařským oslavám. 

Volf se obrátil na umělce, jimž jsou sport či práce s figurou blízké. Důležitá pro něj byla také vyváženost souboru: v Liberci jsou proto zastoupeny minimalismus, exprese, realismus, abstrakce, kresba, grafika, malba, socha i fotografie.

Vystavuje tu několik "nováčků", například Milan Cais nebo Jakub Flejšar, ale také ti, jejichž díla ukázala už přehlídka v Doxu - Roman Franta, Ondřej Kohout, Michael Rittstein, David Vávra, Alena Anderlová nebo Michal Cihlář. 

"Inspirovala mě fotka z archivu Jizerské 50," říká ke svému příspěvku Cihlář, jeden z nejpopulárnějších autorů linorytů a pasivní návštěvník běžeckého závodu.

"Je z roku 1976 a je tedy černobílá, což bezvadně korespondovalo s tím, že jsem chtěl dělat klasický černobílý linoryt. Myslel jsem, že masovost závodu, o které fotka skvěle vypovídá, je tím nejcharakterističtějším znakem závodu. Ale to byl velký omyl! Jizerská 50 je pro mě nyní především o barvách, papouščí pestrosti na bílém pozadí a o tisícovkách žlutých pytlů pod modrým nebem." 

David Vávra, Alena Anderlová nebo Roman Franta si Jizerskou 50 dokonce zaběhli. "Zvlášť David Vávra je sportovní fanatik, a když není dost sněhu, trénuje na kolečkových lyžích na vltavské cyklostezce, aby se dobře připravil na závod," vypráví Petr Volf. Sám lyžařský maraton neabsolvoval, trasu ale prý zná dobře z kola. 

Výstava měla u příležitosti křtu knihy Jizerská 50 týdenní předpremiéru loni v září v pražském Mánesu, v Liberci je k vidění o dvanáct děl víc. Podle Marka Tesaře se jedná o dalších místech v České republice i zahraničí, kam by výstava mohla putovat, nic ale zatím není jisté.

Počítá však s tím, že díla do série inspirované Jizerskou 50 budou postupem času přibývat. V budoucnu by jim rád našel stálý výstavní prostor. 

Padesátá Jizerská 50 se pojede 18. února 2018. 

 

Právě se děje

Další zprávy