Beseda u Bigbítu slaví 25. narozeniny. Popřát přijedou Katarzia, Midi Lidi i ocenění spisovatelé

Hana Slívová Hana Slívová
12. 7. 2017 8:03
Festival Beseda u Bigbítu, který se letos bude konat po pětadvacáté, je na tuzemské scéně úkaz. Dlouhodobě svůj line-up sestavuje z nejzajímavějších českých klubových kapel, k nimž přidá menší, ale relevantní interprety ze zahraničí. Kromě hudby chce návštěvníkům nabídnout i divadla nebo autorská čtení. Letos do Tasova u Veselí nad Moravou přijedou i laureáti ceny Magnesia Litera.
Video: YouTube / Katarzia

Na letošní Besedu u Bigbítu (4.-5. 8.) - tedy na festival, který nesází na obří jména, a přesto pokaždé poskládá nabitý a relevantní line-up - dorazí přes padesát kapel. 

Hlavními zahraničními úlovky jsou Anna von Hausswolf, třicetiletá švédská klávesistka, zpěvačka a oblíbenkyně Michaela Giry ze Swans, jejíž temně éterický hlas vzdáleně připomene Kate Bushovou, finská kapela K-X-P, míchající elektroniku, krautrock, noise i pop, anebo polská dvojice producentů RSS Boys.

Českou scénu zastupují jeseničtí indierockeři Priessnitz se svou aktuální (a pravděpodobně poslední deskou) Beztíže, elektropopoví Midi Lidi, kteří loni v létě vydali nejpísničkovější album Give Masterpiece a Chance, duo Tomáš Palucha, jež s kytarou a bicími dělá divy a jež na poslední desce Guru opustilo čistě instrumentální polohu, vítěz všech letošních alternativních hudebních cen, hráč na klávesy dné, anebo mladý indierockový objev Role.

Ze Slovenska přijede Ospalý pohyb s melancholickými příběhy, ze kterých posluchač díky atmosféře i textům nespustí uši, z Prahy zase dorazí původem slovenská zpěvačka a písničkářka Katarzia. Její album Agnostika patří po textové i aranžérské stránce k tomu nejlepšímu, co u nás poslední dobou vzniklo.

Spolupráce s Radiem Wave a časopisem Full Moon do Tasova přivedla mladou elektronickou hudebnici Zagami Jericho, která své EP postavila na světě počítačových her, polsko-českou kytaristku a zpěvačku s krásným hlasem Agu nebo indierockový projekt Jakuba Kaifosze Lazer Viking. Součástí festivalu bude i tradiční Soutěž písničkářů.

Dorazí i ceněný spisovatel Jiří Hájíček

Beseda u Bigbítu se snaží neprofilovat se pouze jako hudební festival. V programu proto podle pořadatelů hrají stejně důležitou roli i jiné umělecké obory - literatura či divadlo.

"I letošní výběr se snaží ukázat zajímavé autory a projekty nejen ze světa umění. Vedle sebe tak letos najdeme laureáty cen Magnesia Litera, experimentální divadlo nebo přednášku o globálním hnutí bojujícím s konzumním způsobem života," představuje náplň sekce zvané Apollónova návštěva jeho kurátorka Olga Petrová.

Autorská čtení spisovatelů Martina Reinera, Jiřího Hájíčka a Ondřeje Buddeuse doplní projekt Listování herce Lukáše Hejlíka, představení Divadla Napříč a přednášky designérů Adama Štěcha a Romana Šediny.

Projekt o negativních dopadech módního průmyslu pak představí Zuzana Ryšavá. Volné sdružení Česnekový hlavy odehraje svoje hudebně-divadelní představení a zážitek slibuje i interaktivní projekt SHOWstánek.

Vstupenky stojí 650 Kč na oba dny, na místě se cena zvyšuje na 750 Kč. 

 

Právě se děje

Další zprávy