Benátský lev míří do Číny. Média se diví

Reuters, AP, gra
10. 9. 2006 13:21
Benátky - Alžběta II. ani senátor Kennedy neuspěli. Zlatého lva si z benátského festivalu nečekaně odváží čínský snímek Zátiší. Uvnitř: GALERIE
Čínský režisér Ťia Čang-kche získal Zlatého lva za snímek Zátiší.
Čínský režisér Ťia Čang-kche získal Zlatého lva za snímek Zátiší. | Foto: čtk

Vítězství filmu režiséra Ťia Čang-kchea, který popisuje osudy obyčejných lidí, do jejichž života dramatickým způsobem zasáhne výstavba monumentálního vodního díla Tři soutěsky, bylo pro všechny velmi překvapivé.

Mezinárodní porota v čele s francouzskou herečkou Catherine Deneuveovou udržela v tajnosti až do poslední chvíle jméno šestatřicetiletého vítěze, který si odnesl prestižní trofej a už dřív o svém filmu prohlásil: "Spousta lidí o přehradě psala a kladla otázky, když se stavěla. Potom vše utichlo, ale ta stavba zásahla mnoho lidí, kteří se museli přestěhovat a trpí tím dodnes." 

Posléze na tiskové konferenci ještě dodal, že snímek, jehož hrdiny jsou dva manželské páry a jehož natáčení mu zabralo deset let, nebude povzbuzením jen pro další čínské režiséry, ale právě i pro "bezejmenné" Číňany.

Britská herečka Helen Mirrenová získala cenu za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu Královna.
Britská herečka Helen Mirrenová získala cenu za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu Královna. | Foto: čtk

Sobotním slavnostním udílením cen v honosném paláci na benátském Lidu vyvrcholilo jedenáctidenní soupeření. Vítězství snímku Zátiší na poslední chvíli zhatilo naděje dalších dvaceti konkurentů hlavní soutěže.

Zejména předpokládaného favorita přehlídky, filmu Královna britského režiséra Stephena Frearse, ale i dalších horkých kandidátů: Bobbyho Emilia Esteveze pojednávajícího o atentátu na senátora Kennedyho či snímku Nový svět Emanuela Crialeseho.

Ani jeden z očekávaných favoritů nicméně neodchází z Benátek s prázdnou. Porota dala Helen Mirrenové za ztvárnění Alžběty II. řešící krizi monarchie po smrti princezny Diany cenu za nejlepší ženskou roli.

A tento verdikt naopak nebyl nijak překvapivý - už při promítání Královny se psalo, že by si herečka zasloužila za svůj výkon Oscara. Královna získala i cenu za nejlepší scénář; odnesl si ji Peter Morgan, který prohlásil, že film není přesnou historickou rekonstrukcí: "Divák tu najde i spoustu aktuálních událostí." Zároveň poděkoval Tonymu Blairovi, že informaci o svém odchodu z politiky tak hezky sladil se startem jejich snímku.

Ani Crialese nedopadl špatně, porota mu přiřkla Stříbrného lva za nejlepší režii. Cenu za nejlepší ztvárnění mužské role pak získal americký herec Ben Affleck ve filmu Hollywoodland. Zvláštní ocenění za režii patří velkému jménu francouzské kinematografie Alainu Resnaisovi, další zvláštní cena míří do Čadu za dílo Daratt režiséra Mahamada-Sáliha Harúna.

David Lynch s hereckou delegací ke svému filmu Vnitrozemská říše. Vedle Lynche herečka Laura Dernová
David Lynch s hereckou delegací ke svému filmu Vnitrozemská říše. Vedle Lynche herečka Laura Dernová | Foto: Reuters

Bez Lva neodjede z nejstaršího světového festivalu ani americký režisér David Lynch, který převzal ocenění za celoživotní dílo. Spolu s cenou pro Mirrenovou to ovšem byli jediní vítězi, se kterými souhlasili kritici a novináři; mnozí z nich ostatně Zátiší ani neviděli.

List Corriere della Sera napsal, ze Zlatý lev pro čínský film poškodí prestiž benátského festivalu právě v době, kdy mu vyrůstá konkurent v Římě. Další hlasy označují rozhodnutí poroty jen jako politický manifest "proti Číně" a vítězství dávají do souvislosti s pětiletým zákazem práce, který dostal režisér Lou Ye od čínských úřadů za to, že  přivezil na festival do Cannes svůj film Summer Palace bez oficiálního povolení.

 

 

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy