Benátskou noc prožilo dvacet tisíc fanoušků

kul
29. 7. 2007 23:00
Jubilejní ročník zaznamenal návštěvnický rekord
Tři Sestry na letošní Benátské noci. Zaostřeno na Fanánka
Tři Sestry na letošní Benátské noci. Zaostřeno na Fanánka | Foto: festival Benátská noc

Malá Skála - Rockeři na Malé Skále letos táhli víc než v předchozích letech. Tradiční festival se při patnáctém ročníku dočkal rekordní návštěvy: během tří dnů dorazilo na dvacet tisíc lidí.

Nárůst oproti loňskému ročníku o osm tisíc pořadatele pochopitelně potěšil. Akce navíc proběhla bez větších komplikací. "Vydařilo se i počasí, i když dnes odpoledne a navečer chvílemi hustě pršelo. Přesto před pódii zůstávaly tisíce lidí," bilancovala několik hodin před skončením akce spolupořadatelka Milena Mikezová.

Na třech velkých pódiích a dvou menších scénách se při letošní Benátské noci vystřídali třeba powermetalisté Edguy, Tři sestry, Divokej Bill, slovenská Tublatanka, Aleš Brichta, britská legenda Suzi Quatro a další jména převážně z rockové branže. Prostor dostal ale třeba také Spirituál kvintet. "Dostal k nám jinou generaci než většina ostatních kapel," podotkla Mikezová.

Aleš Brichta
Aleš Brichta | Foto: festival Benátská noc

Zajímavostí bylo jedno z posledních vystoupení nizozemské kapely The Gathering v původní sestavě. Zpěvačka Anneke van Giersbergen se po letošním turné se skupinou loučí a začne se věnovat sólové dráze.

Jeden z návštěvníků Benátské noci Josef Suchý odhadoval, že v noci z pátku na sobotu se před třemi pódii u řeky Jizery nahromadilo kolem deseti tisíc lidí.

Zhruba stejně tolik jich podle odhadů vidělo v noci ze soboty na neděli koncert skupiny Kabát, jedné z nejočekávanějších hvězd letošního ročníku. "Malá Skála byla úplně obsypaná auty. Kromě parkovišť stáli řidiči všude, kde se nabízel jen kousek volného místa. Tolik lidí pohromadě jako na Benátské noci jsem ještě nikdy neviděl," popisoval.

Přehlídka začala v pátek v poledne před asi čtyřmi tisíci fanoušky. Během prvních dvou dnů muzika utichala po třetí hodině ranní, koncerty se odehrávaly převážně v příjemném letním počasí bez deště.

Pro motoristy znamenala akce dopravní omezení. Po mezinárodní silnici E65 protínající obci směli až do konce festivalu jezdit nejvýše rychlostí 30 kilometrů v hodině.

Dobré festivalové bydlo
Dobré festivalové bydlo | Foto: festival Benátská noc

Benátská noc po tři dny také výrazně poznamenala běžný život v Malé Skále - některým obyvatelům vadila hlasitá hudba a nepořádek. Poplatky ze vstupného ovšem přispívají k rozvoji obce. Při festivalu si přivydělávají na činnost i místní spolky, někteří lidé z Malé Skály pronajímají své pozemky stánkařům.

Rockoví fanoušci se sice nechovali právě vzorně, ale k závažnějším incidentům nedošlo. Policisté vyšetřovali vesměs drobné krádeže a v neděli večer zasahovali u rvačky, která skončila lehkým zraněním.

 

Právě se děje

Další zprávy