Začíná filmový festival v Benátkách. Otevře ho satira Zmenšování od Alexandra Payna

ČTK ČTK
30. 8. 2017 6:00
V Benátkách dnes začíná 74. ročník nejstaršího filmového festivalu. Prestižní soutěžní přehlídku otevře v historickém filmovém paláci projekce satirického snímku Downsizing (Zmenšování) amerického režiséra Alexandra Payna s Mattem Damonem v hlavní roli. O Zlatého lva, hlavní festivalovou cenu pro nejlepší film, soutěží 21 snímků.
Film Zmenšování.
Film Zmenšování. | Foto: Paramount Pictures

Na letošní 74. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, který se koná od 30. srpna do 9. září, putuje i restaurovaná verze klasiky československé nové vlny, Černý Petr režiséra Miloše Formana.

Bude součástí sekce Venice Classics, která prezentuje výběr nejlepších digitálně restaurovaných snímků uplynulého roku.

Na benátském filmovém trhu Gap-Financing Market se pak podle Hedviky Petrželkové z Českého filmového centra představí dva české projekty ve vývoji: celovečerní film Žáby bez jazyka slovenské absolventky pražské FAMU Miry Fornayové a dokument Až přijde válka režiséra Jana Geberta.  

První snímek popisuje jeden den v životě pachatele domácího násilí, druhý pojednává o polovojenské skupině na Slovensku, která přijímá stovky dospívajících členů. 

Naděje na Oscara

V Benátkách se hraje o Zlatého lva za nejlepší film, o režisérského Stříbrného lva, Velkou cenu poroty nebo Volpiho pohár pro nejlepšího herce a herečku. Nově vznikla sekce Virtual reality.

Řada filmů, které v Benátkách uspěly, později získaly Oscara. Platí to o Gravitaci, Birdmanovi, snímku Spotlight nebo loni uvedeném muzikálu La La Land s Emmou Stoneovou

V hlavní soutěži letos George Clooney představí z pozice režiséra nový snímek Suburbicon: Temné předměstí. Scénář k němu napsali bratři Joel a Ethan Coenové, kteří si přizvali své oblíbené herce Julianne Mooreovou, Oscara Isaaca a Joshe Brolina.

V čele stojí žena

Po jedenácti letech stane v čele poroty hlavní soutěže žena. Po Catherine Deneuveové, jež porotu vedla v roce 2006, převezme štafetu americká herečka Annette Beningová. Loni porotě předsedal Sam Mendes, který Beningovou režíroval ve filmu Americká krása.

Čínský umělec a lidskoprávní aktivista Aj Wej-wej vstoupí do soutěže s dokumentem o uprchlické krizi Human Flow (Lidský proud). Darren Aronofsky, který předsedal Benátskému filmovému festivalu v roce 2011, tu představí očekávaný horor matka!

Mezi jedenadvaceti snímky hlavní soutěže jsou i čtyři italské filmy. Bratři Marco a Antonio Manettiové představí muzikál o Neapoli Ammore e malavita (Láska a podsvětí).

V roadmovie Paola Virziho ujíždí v karavanu značky The Leasure Seeker (stejné jméno nese i film) před stářím v domě s pečovatelskou službou Donald Sutherland a Helen Mirrenová.

Andrea Palladoro uvede snímek Hannah s Charlotte Ramplingovou o ženě, která po uvěznění manžela ztrácí kontakt s realitou.

Na pohled dokonalá milenecká dvojice v dramatu Una famiglia (Rodina) režiséra Sebastiana Risa nemůže mít potomky, a tak sáhne po krajním řešení.

Italská tisková agentura ANSA poukazuje na skutečnost, že řada letošních filmů se zabývá složitou situací ve Středomoří: nekonečnou válkou mezi Araby a Izraelci, detenčními tábory v Libyi či rozpory současného Alžírska.

Příkladem může být soutěžní snímek L'Insulte (Urážka) libanonského režiséra Zijáda Duajrího, v němž banální spor mezi dvěma sousedy - Libanonec při zalévání květin nedopatřením polije Palestince, který jej během následné hádky urazí - vede k soudnímu procesu na celonárodní úrovni.

Do Benátek letos zavítají v roli protagonistů soutěžních snímků Jim Carrey, Matt Damon, Penélope Cruzová či Javier Bardem.

Zlatého lva za celoživotní dílo si z města na laguně letos odvezou Jane Fondová a Robert Redford, kteří si spolu zahráli již v roce 1967 v romanci Bosé nohy v parku.

Na jejich počest organizátoři naplánovali světovou předpremiéru dramatu společnosti Netflix Our Souls at Night (Naše duše v noci) režiséra indického původu Riteše Barty. "Podzimní" romance dvou ovdovělých sousedů je inspirována stejnojmennou, poslední knihou Kenta Harufa, který zesnul před třemi roky.

 

Právě se děje

Další zprávy