Beethovenova zarputilost byla z otravy

ČTK, kiz
20. 11. 2005 11:00
San Jose (USA) - Odborná analýza úlomků lebečního skeletu německého skladatele Ludwiga van Beethovena potvrzuje, že řadu let trpěl otravou olovem. Podle vědců by právě tento poznatek mohl objasňovat, proč měl Beethoven tak tvrdošíjnou povahu, napsala dnes agentura Reuters.

Podle vědců by právě tento poznatek mohl objasňovat, proč měl Beethoven tak tvrdošíjnou povahu, napsala agentura Reuters.

Fragmenty skladatelovy lebky poskytl Středisku beethovenovských studií v kalifornském San Jose jejich nynější majitel Paul Kaufmann. Ve své době se lidé na Beethovena dívali jako na "zlobného a nespolupracujícího" člověka. "Teď už víme, co bylo příčinou jeho utrpení," míní Kaufmann.

Otrava olovem může mít za následek bolesti hlavy, únavu, problémy se soustředěním a další vážné zdravotní následky. Už koncem 90. let minulého století analytici dokázali z chomáčku skladatelových vlasů zjistit, že v době svého skonu trpěl otravou těžkým kovem. Nynější poznatky ale potvrdily, že touto otravou trpěl řadu let.

Maynard Solomon, který je znalcem Beethovena i jeho životopiscem, považuje výsledky nynější analýzy za mnohem konkrétnější, než jaké poskytla předcházející analýza skladatelových vlasů. Test DNA potvrdil, že jak vlasy, tak i fragmenty lebky skutečně Beethovenovi patřily. Zatím ale není jasné, jak tento hudebník k otravě olovem přišel. William Meredith, který
beethovenovské středisko v Kalifornii vede, je však přesvědčen, že je to důsledek konzumace vody, která byla v době, kdy skladatel žil, rozváděna olověným potrubím.

Zlomky skladatelovy lebky dlouhé asi sedm centimetrů byly odejmuty z jeho ostatků při pitvě v roce 1863. Nynější majitel je získal odkazem od své babičky, která zemřela v roce 1993 ve Francii. Beethoven zemřel v roce 1827 na onemocnění jater.

 

Právě se děje

Další zprávy