Báseň Anne Frankové se vydražila v přepočtu za 3,8 milionu. Odborníky cena překvapila

ČTK ČTK
23. 11. 2016 15:19
Za 140 tisíc eur (3,8 milionu Kč) se ve středu v Amsterodamu vydražil text básně, který napsala Anne Franková. Konečná cena za krátký rukopis je téměř třikrát vyšší, než předpokládali odborníci. To svědčí o přetrvávající oblibě této židovské dívky, která se stala symbolem holokaustu, uvedla agentura Reuters.
Deník Anne Frankové.
Deník Anne Frankové. | Foto: ČTK

Osmiřádkový text, který Anne z poloviny opsala z jedné nizozemské knihy básní, poslala přítelkyni Christiane van Maarsenové v březnu 1942. Tehdy jí bylo 12 let. Krátce poté se Franková začala skrývat se svou židovskou rodinou před nacisty v Amsterodamu.

Báseň vydražil za 140 tisíc eur po internetu zájemce, který si nepřál být jmenován. Autenticitu textu dokládal přiložený dopis od sestry Christiane, Jacqueline van Maarsenové, která dala Frankové krátký rukopis do dražby.

Anne se narodila ve Frankfurtu nad Mohanem, v pěti letech utekla a ukrývala se s rodiči před nacistickým režimem v Nizozemsku. Dívka si v úkrytu vedla deník, který je dnes jedním z nejznámějších svědectví o holokaustu. Nakonec byl však jejich úkryt prozrazen. Anne zemřela v roce 1945 v koncentračním táboře Bergen-Belsen.

Deník Anne Frankové nechal vydat její otec, který válku přežil. Deník byl přeložen do 67 jazyků a prodalo se ho více než 30 milionů kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy