Banksyho variace na Moneta byla vydražena za 226 milionů. Mezi sběrateli se strhl boj

ČTK ČTK
22. 10. 2020 7:45
Olejomalba streetartového umělce Banksyho, která představuje variaci na slavný obraz impresionisty Clauda Moneta, byla na středeční aukci v Londýně vydražena za 7,6 milionu liber, v přepočtu 226 milionů korun. Informovala o tom agentura AFP. Podle aukční síně Sotheby's jde o druhou nejvyšší částku, za niž se kdy dílo tajemného britského tvůrce podařilo prodat.
Banksyho obraz Show me the Monet (Ukaž mi Moneta) ve známé londýnské aukční síni Sotheby's
Banksyho obraz Show me the Monet (Ukaž mi Moneta) ve známé londýnské aukční síni Sotheby's | Foto: Reuters

Odborníci původně odhadovali cenu Banksyho obrazu na tři až pět milionů liber, což je 89 až 147 milionů korun. Výsledek tak předčil očekávání. "Kladívko odkleplo poté, co se strhla bitva mezi pěti odhodlanými sběrateli, kteří během devíti minut konečnou cenu navýšili daleko za odhad," uvedla aukční síň.

Banksyho obraz Show me the Monet.
Banksyho obraz Show me the Monet. | Foto: Sotheby's

Banksyho malba nazvaná Show me the Monet (Ukaž mi Moneta) je osobitou současnou verzí Monetova obrazu Jezírko s lekníny. Idylickou atmosféru vrcholného díla impresionismu ale narušují napůl potopené nákupní vozíky a dopravní kužel.

Před rokem byl Banksyho obraz jménem Devolved Parliament, na němž jsou zachyceni šimpanzi v zasedacím sále Dolní sněmovny britského parlamentu, prodán za 9,9 milionu liber, v přepočtu 296 milionů korun. To je dosud rekordní částka za dílo tohoto umělce.

Banksy, jehož graffiti se poprvé objevilo na zdech v Bristolu, patří mezi nejvýraznější současné výtvarníky. Zakládá si na anonymitě, jeho díla se ale v aukcích pravidelně prodávají za astronomické částky. Své výtvory kromě Británie zanechal například na zdech ve Spojených státech nebo v palestinském Pásmu Gazy.

Video: Trailer z filmu Banksy a vzestup pouličního umění

Film Banksy a vzestup pouličního umění je k vidění na HBO GO. | Video: HBO
 

Právě se děje

Další zprávy