"Díky za všechno, co děláte." Banksy novým dílem vyjádřil vděk britským zdravotníkům

ČTK ČTK
7. 5. 2020 8:10
Britský umělec vystupující pod jménem Banksy svým posledním dílem vyjádřil dík zdravotníkům starajícím se o pacienty nakažené koronavirem. Poblíž pohotovosti Všeobecné nemocnice v anglickém Southamptonu se objevil obraz, na němž si klečící chlapec hraje s figurkou představující zdravotní sestru s rouškou na obličeji.
"Díky za všechno, co děláte." Banksy novým dílem vyjádřil vděk britským zdravotníkům | Video: Reuters

Jediným barevným prvkem je červený kříž na stejnokroji na hrudi zdravotnice, která má ruku zdviženou jako komiksový Superman. Z odpadkového koše stojícího vedle chlapce vykukují postavičky Spidermana a Batmana.

Podle britské BBC Banksy nechal v nemocnici pro tamní zaměstnance vzkaz, na kterém stojí: "Díky za všechno, co děláte. Doufám, že (obraz) toto místo trochu rozjasní, i když je jen černobílý."

Šéfka nemocnice Paula Headová řekla, že všichni si obrazu budou vážit, protože jim přinese chvíle, kdy se v ruchu života mohou zastavit, přemýšlet a vychutnat si pohled na něj. "Bezpochyby půjde o obrovskou morální vzpruhu pro každého, kdo v naší nemocnici pracuje i kdo se v ní léčí," myslí si Headová. Také v tomto zdravotnickém zařízení zemřeli členové personálu v důsledku nákazy koronavirem. Šlo o jednu z dětských sester a nemocničního vrátného.

Metr čtverečný velké dílo zůstane v nemocnici do podzimu, pak bude vydraženo v rámci aukce na podporu britského zdravotnického systému známého pod zkratkou NHS.

Banksyho identita zůstává záhadou. Ví se o něm, že pochází z Bristolu a koncem 90. let minulého století přišel do Londýna. Jméno si udělal svými často sociálně kritickými i kontroverzními díly.

Video: Benátky v oleji. Banksy vystavoval na ulici, vykázali ho policisté

Benátky v oleji. Banksy vystavoval na ulici, vykázali ho policisté | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy