Vymyslel písmo Clara Sans či Haven. Teď Rostislav Vaněk vstoupí do síně slávy českého designu

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
20. 3. 2017 11:08
Vaněk proslul také jako autor prvních materiálů korporátní identity českých aerolinek či Mezinárodního měnového fondu. Profesor Vysoké školy uměleckoprůmyslové posledních pár let působil jako předseda Mezinárodního bienále grafického designu v Brně. Vymyslel písmo Clara Sans, Meridianus či Haven.
Rostislav Vaněk.
Rostislav Vaněk. | Foto: Czech Grand Design

Českému tvůrci písma a grafickému designérovi Rostislavovi Vaňkovi se v úterý dostane ocenění za jeho celoživotní přínos. Profesor Vysoké školy uměleckoprůmyslové bude uveden do Síně slávy v rámci Ceny Czech Grand Design.

"Práce Rostislava Vaňka se vyznačují rozeznatelným grafickým rukopisem, systémovým komplexním pojetím, optickým perfekcionismem a čistotou v  pozoruhodné plakátové tvorbě, logotypech nebo knižním designu," uvedla Iva Knobloch, kurátorka a předsedkyně poroty Grafického designéra roku Cen Czech Grand Design.

Vaněk se do podvědomí dostal především jako autor informačního systému pražského metra, tvůrce prvních manuálů korporátní identity českých aerolinek, Obchodní banky nebo Mezinárodního měnového fondu.

Vymyslel písmo Clara Sans či Meridianus

V době normalizace, konkrétně roce 1974, spoluzakládal sdružení Typo& a mezigenerační TypoDesignClub. V posledních letech působil jako předseda Mezinárodního bienále grafického designu v Brně.

V roce 2008 založil grafický designér studio Signature Type Foundry, pod kterým mimo jiné vymyslel písmo Clara Sans, Meridianus či Haven.

Jeho práce jsou součástí sbírek českých i zahraničních muzeí, například Muzea v Essenu, varšavského Muzea Plakatu w Wilanowie či pařížského Poster Museum.

Rostislav Vaněk se k síni slávy českého designu tak zařadí po bok Bořka Šípka, Jana Solpera, Zdeňky Bauerové, Františka Víznera, Jana Kaplického nebo Zdeňka Zieglera.

 

Právě se děje

Další zprávy