Art Brut: Chceme být slavnější než Oasis

Benjamin Slavík
7. 8. 2006 9:00
Love Planet - Rock´n´roll rozhodně není přežitek, pořád je to způsob vyjádření, který nikdy neumře, říká frontman britských Art Brut Eddie Argos.
Foto: Aktuálně.cz

Pár dní před vystoupením na pražském festivalu Love Planet poskytl Aktuálně.cz rozhovor.

Jeho Art Brut jsou energickou londýnskou kytarovkou postavenou na punkové dravosti a vtipných textech, svoje fanoušky mají mezi intelektuály i milovníky indie hudby po celém světě. Kapela vznikla v roce 2003 a po úspěšných singlech Formed A Band a Modern Art A My Little Brother vydala debutové album Bang Bang Rock & Roll.

Eddie, těšíš se na Love Planet?
Jasně, že se těším. Už jsme v Praze hráli s Moimir Papalescu And the Nihilists a byl to výborný zážitek. A jsem rád, že Love Planet je v Praze, miluju to město. Tehdy jsem na delší procházky neměl čas, ale teď to určitě napravím.

Proč jsi vlastně založil rock´n´rollovou kapelu?
Rock´n´roll je strašně vzrušující věc. Mám rád show a chtěl jsem hrát v kapele, taky mě baví psaní písniček a předvádění je lidem. V neposlední řadě chci být strašně slavný - víc než Oasis. 

Foto: Aktuálně.cz

Na to, abyste je ve slávě předčili, máte jen jedno album. Už pracujete na dalším?
Jo, docela se snažíme. Zatím máme šest nových skladeb, deska by měla být nahraná v prosinci, takže vyjde snad někdy začátkem příštího roku.

Budete novinky hrát i na Love Planet?
Aspoň čtyři kousky jo. Jinak to celkově odhaduju tak na patnáct šestnáct písniček, jak bude čas.

Dokážeš říct, jaký je rozdíl mezi vašimi starými a novými skladbami?
No, nějaký rozdíl tam určitě je. Teď už totiž umíme o něco líp hrát, víš? Některé ze songů jsou instrumentálně složitější a propracovanější, i když v zásadě je to asi pořád to samý, ale snad trochu líp zahraný. Doufám.

V písničce My Little Brother zpíváte "mému bráškovi je dvacet dva a právě objevil rock´n´roll". Kdy jsi ho objevil ty?
Myslím že někdy v osmnácti nebo devatenácti. Rock´n´roll je o pití, drogách a zábavě, kdo z puberťáků by odolal? Pravda je, že jsem to občas taky trochu přeháněl a asi před třemi roky jsem se kvůli drogám choval jako pěknej idiot.

Souvisí tahle sebedestrukce s názvem kapely Art Brut?
Art brut je hodně upřímná forma uměleckého sebevyjádření a upřímná je i naše muzika. Art brut je navíc můj nejoblíbenější umělecký směr a miluju Van Gogha, který umělce art brut hodně inspiroval.

Foto: Aktuálně.cz

A ty máš jakou hudební inspiraci?
Jednoznačce Modern Lovers. Ti zpívali o všem, o lásce, osamělosti, vzteku... všechno to tam je.

Máte hodně fanoušků mezi mladými lidmi. Co jim vaše hudba dává?
Tohle zrovna moc neřeším. Mě baví psát písničky a lidi se přece na naše koncerty chodí bavit, ne poslouchat nějaký lekce o životě. Víš, je mi šestadvacet a neumím si představit, že bych měl moji hudbou někomu něco zásadního sdělovat. Třeba se to změní až budu starší, ale spíš ne. Jsme punk - upřímná jednoduchá a hlasitá muzika.

Na Love Planet budete hrát vedle Franz Ferdinand. Mají Art Brut s jejich muzikou něco společného?
Možná že trochu jo. Jsem koneckonců jejich velký fanoušek, takže mě určitě museli nějak ovlivnit, jejich hudba je právem oblíbená. Fakt se těším, že spolu budeme v Praze hrát a zajdeme potom na panáka.

Více o Love Planet hledejte v naší příloze Letní festivaly

Stránky Love Planet

Stránky Art Brut 

 

Právě se děje

Další zprávy