Plán pro uvolňování kultury: očkování a PCR. Zaorálek mluví o diskriminaci

ČTK ČTK
3. 5. 2021 19:33
Ministerstvo kultury zveřejnilo plán pro postupné uvolňování oboru, který vznikl se souhlasem zástupců kulturní obce a o jehož prosazení chce úřad dál jednat. Ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD v pondělí kritizoval návrh na uvolňování opatření v kultuře, který dostal pro změnu od ministerstva zdravotnictví. Připadá mu diskriminační oproti jiným odvětvím.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Shutterstock

Návrh ministerstva kultury vychází z vládních balíčků a předkládá návrhy uvolňování opatření k 17. květnu (třetí balíček), 14. červnu (čtvrtý balíček), 1. červenci (pátý balíček) a 1. srpnu (šestý balíček). Ke každému datu zvlášť pro akce venku a v interiéru zavádí maximální kapacitu diváků, přičemž každý účastník by byl kontrolován pomocí aplikace pracovně označené Covid pass.

Ta by ověřila, zda divák splňuje jednu ze tří podmínek: buď má ukončené očkování, nebo je 90 dní od prodělaného onemocnění covid-19, nebo se prokáže negativním testem. Aktuálně by to měl být antigenní test s platností 72 hodin, na nějž zdarma dosáhnou všichni občani se zdravotním pojištěním. Pokud by stát podobně zpřístupnil PCR testy, platily by také v kultuře.

Za těchto podmínek ministerstvo kultury navrhuje od 17. května umožnit účast 1000 lidí na venkovní akci a 500 lidí na akci uvnitř za podmínky, že nebude více než 100 nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel za týden.

Přibližně od poloviny června by se pak mohly počty za incidence 75 nakažených zdvojnásobit. Od 1. července, pokud by incidence byla 50, by venku mohlo být až 5000 lidí, uvnitř 2000 a od 1. srpna uvnitř i venku bez omezení počtu účastníků. Do 1. července by areál či prostor musel být rozdělen na dva sektory, od 1. července už nikoli.

Do konce června se venku i uvnitř počítá s ochranou dýchacích cest, v červenci už jen uvnitř, v srpnu ani tam už ne. Od 1. července by také mělo přestat platit omezení kapacity pro muzea, galerie a památky.

Návrh ministerstva zdravotnictví, který Zaorálkův úřad dostal v neděli, odvíjí povolení akcí venku i vevnitř od procenta proočkovanosti obyvatel - v květnu chce dosáhnout 20 procent, v červnu 30 procent, v červenci 40 procent, v srpnu 60 procent a v září 70 procent.

Kapacitu akcí také podmiňuje absolvováním PCR testů, respektive pokud účastníci absolvují tento náročnější test, může být kapacita vyšší. V květnu by například s PCR testy mohlo venku na akci být maximálně 500 osob na jeden sektor při rozdělení prostoru na dva sektory, s antigenním testem jen 200 osob a při samotestování jen 100 osob. Na kulturní akce uvnitř by v květnu s PCR testem mohlo jít jen 200 lidí, s antigenním testem od zdravotníka 40 lidí a se samotestem 20 lidí. Až do konce září stále návrh ministerstva zdravotnictví počítá s nutností účastníků chránit si dýchací cesty.

 

Právě se děje

Další zprávy