Archeologové v Egyptě objevili vzácné trosky plavidla ze starověkého Hérakleiónu

ČTK ČTK
19. 7. 2021 18:03
Tým egyptsko-francouzských archeologů zkoumající zaplavené trosky dávného města Hérakleión objevil vzácné trosky vojenského plavidla a pohřební komplex dokládající přítomnost řeckých obchodníků. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Vojenské plavidlo se potopilo, když se ve druhém století před naším letopočtem zřítil slavný Amonův chrám, v jehož blízkosti kotvilo. Předběžná studie ukazuje kýl 25 metrů dlouhé lodi s plochým dnem, s vesly a velkou plachtou, která byla postavena v klasickém stylu a nesla rysy typické pro lodě stavěné v době antického Egypta.

V další části města archeologové odhalili pozůstatky velké řecké pohřební oblasti, která pochází z prvních let čtvrtého století před naším letopočtem.

Hérakleión kdysi býval největším egyptským přístavem. Ovládal vstup do Egypta u ústí západní části Nilu a dominoval oblasti celá staletí předtím, než v roce 331 před naším letopočtem Alexandr Veliký založil opodál Alexandrii.

Město Hérakleión zničilo a zatopilo společně s velkou částí delty Nilu několik zemětřesení a přívalových vln. Objevili ho až v roce 2001 archeologové v zátoce Abú Kír.

 

Právě se děje

Další zprávy