Ani po pandemii lidé do kina nechodí. Bojí se nákazy a chybí jim hollywoodské trháky

ČTK ČTK
1. 8. 2020 9:54
Návštěvnost českých kin zdaleka nedosahuje loňských čísel. Důvodem je pandemie koronaviru, kvůli níž kina na čas přestala hrát. Ani po uvolnění opatření se lidé do biografů nehrnou, bojí se obavy z nákazy. Mnoha příznivcům mainstreamových žánrů zase chybí akční filmy nebo sci-fi, hollywoodská produkce je utlumená. Vstupenky přitom tvoří až 70 procent příjmů kin.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

"Nejvíce trpí klasická komerční kina a multiplexy. Nemají dostatek filmů, na které jsou diváci zvyklí. Ale na druhou stranu artovější kina ve větších městech snáze sestaví nabídku filmů," uvádí ředitel distribuční společnosti Aerofilms Ivo Andrle.

"Co se týká distribuce, jsou filmy, které dokážou využít toho, že v kinech je bez hollywoodských filmů hodně místa, a tím pádem si dokážou zařídit mnohem více projekcí a nasazení než za normálních okolností," dodává.

Jako příklad uvádí snímek V síti. Šokující výpověď o zneužívání dětí na internetu vidělo od premiéry na konci února přes 401 tisíc diváků, utržila přes 60 milionů. Zájem je také o necenzurovanou verzi V síti 18+ pro dospělé publikum. "Díky tomu, že nemá tolik konkurence, je pouť filmu V síti prodloužená. Kina ho opakovaně nasazují a jeho život je delší, než by byl za normální situace," doplňuje Andrle, jehož firma V síti distribuuje.

Nejnavštěvovanější jsou 3Bobule

Nejnavštěvovanějším českým snímkem léta jsou 3Bobule, které za měsíc od premiéry zaznamenaly téměř 170 tisíc diváků. Kinaři nyní doufají v zájem o nový film Havel, který po premiéře vede tabulku víkendové návštěvnosti kin.

Snímek režiséra Slávka Horáka, který se soustřeďuje na osobní život prvního českého prezidenta Václava Havla, uplynulý víkend přilákal přes 32 tisíc lidí. Zaznamenal tak srovnatelný počet diváků jako třetí pokračování Bobulí režiséra Martina Koppa.

Filmy 3Bobule a Havel však za první víkend v kinech přitáhly méně diváků, než je u návštěvnicky úspěšných titulů běžné. Například českou komedii Chlap na střídačku režiséra Petra Zahrádky během prvního víkendu letos v únoru vidělo víc než 77 tisíc diváků.

Po otevření chodilo do Cinestaru šest až devět diváků na sál

Vláda 12. března kvůli ochraně zdraví obyvatel před koronavirem vyhlásila v Česku na 30 dní nouzový stav, který zahrnoval také zavření kin. Klasické biografy mohly zahájit omezený provoz 11. května. Síť Cinestar hned zahájila provoz ve všech 13 pobočkách.

Konkurenční síť Cinema City otevřela 12 multiplexů a jeden megaplex 25. června. Zájem se ale rozjížděl zvolna. V prvních hodinách po znovuotevření byla podle ředitele Cinestaru Jana Bradáče návštěvnost šest až devět diváků na jeden sál. Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy mohla česká kina přijít až o 100 milionů za každý měsíc mimo provoz.

Do českých biografů loni zavítalo přes 18,3 milionu návštěvníků, o 12 procent více než předloni. Jde o nejlepší výsledek od roku 1993, kdy do kin dorazilo bezmála 21,9 milionu diváků.

Tržby se loni meziročně zvýšily o 15 procent na 2,6 miliardy korun. Podle filmařů za úspěchem kin stála dobrá kondice české ekonomiky a fakt, že loňský rok byl mimořádně bohatý na české i zahraniční filmové hity.

V roce 2019, kdy se průměrné vstupné meziročně zvýšilo ze 138,82 koruny na 142,83 koruny, se nejnavštěvovanějším snímkem stala komedie Ženy v běhu, která zaznamenala přes 1,54 milionu diváků a utržila bezmála 212 milionů korun.

Český film potřebuje nakopnout, říká Trojan:

Roli v české komedii bych nejspíš odmítl. Rád bych dal českému filmu nádech pokrokovosti, říká herec Josef Trojan. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy