Anglický král ovládl kina. Ale jen tři

Irena Hejdová Irena Hejdová
20. 12. 2006 13:30
Praha - Jen ve třech kinech je k vidění film Obsluhoval jsem anglického krále. To staví do jiného světla informaci, že je beznadějně vyprodáno.
Obsluhoval jsem anglického krále: Ivan Barnev a julia Jentschová jako Jan Dítě a Líza
Obsluhoval jsem anglického krále: Ivan Barnev a julia Jentschová jako Jan Dítě a Líza | Foto: Bioscop

Slavnostní premiéru si dlouho očekávaná Menzelova adaptace slavného Hrabalova románu odbyla začátkem tohoto týdne v pražském kině Lucerna.

Do běžných kin ovšem film vstoupil jen ve třech kopiích - z jedné ho promítají právě v Lucerně až do 27. prosince, další dvě pak zajistí dnešní jediné projekce ve zbytku Česka: Dnes v 19.30 bude film k vidění ještě ve dvou kinech ze sítě Cinestar v Českých Budějovicích a Plzni.

Po 27. prosinci distributor kopie z kin opět stahuje. Do běžné distribuce pak Obsluhoval jsem anglického krále vstoupí až 11. ledna, to už ovšem v masivním počtu 40 filmových kopií.

Producenti obhajují poněkud nezvyklou distribuční taktiku tím, že film bylo třeba uvést do kin před koncem roku 2006, aby jim nevypršela filmová práva. Prosincové uvedení do kin a promítání po dobu jednoho týdne jim ale také umožní zasáhnout do udílení Českých lvů za rok 2006.

Podle ředitele pražského kina Lucerna Bedřicha Němce je snímek v jeho kině až do 27. prosince beznadějně vyprodán. "Jen ještě na 25. prosince zbývá kolem sedmdesáti vstupenek," dodává s tím, že krále hrají v Lucerně jednou denně a lístek  stojí 130 korun.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

"Tohle je výjimečná akce nejen proto, že je uvolněno tak málo kopií," říká Němec. "O tom filmu se hodně a dlouho mluví, má masivní kampaň a když se promítá jen v jednom kině v Praze, je jasné, že o něj bude zájem. Už dopředu jsme počítali s tím, že bude vyprodáno."

Také kina sítě Cinestar v Českých Budějovicích a v Plzni hlásí plný stav. Podle Luboše Hyžy je v Plzni na dvě večerní projekce k dispozici 200 lístků. V Českých Budějovicích je situace ještě "plnější" - dva sály o kapacitě 630 diváků jsou už takřka vyprodány, zbývá 60 lístků.

Obsluhoval jsem anglického krále: Jaromír Dulava
Obsluhoval jsem anglického krále: Jaromír Dulava | Foto: Martin Špelda

"Tady v jižních Čechách lidé zabírají na české filmy," vysvětluje Svatava Kopečková z českobudějovického Cinestaru. Zájem o film vysvětluje i tím, že Jiřího Menzela mají místní rádi kvůli jeho práci na českokrumlovské divadelní točně. Menzel se ostatně dnešní projekce v Českých Budějovicích osobně zúčastní.

V době, kdy se žehrá na nástup DVD a pirátské šíření filmů, které kinům krade diváky, není vyprodané kino úplně obvyklá záležitost: "My jsme měli naposledy opravdu totálně vyprodáno na speciální premiéru filmu Borat, na který už deset dní předem nebyly lístky," říká Jiří Šebesta ze srovnatelně velkého kina Aero.

Tam jsou prý zpravidla vyprodané projekce i během Festivalu francouzského filmu. Z "nefilmových akcí" kino Aero pravidelně drtí Festiválek Jsem spokojenej. A z českých filmů vyprodalo podle Jiřího Šebesty kinosály Aero a Světozor naposledy Štěstí.

Ve stále rozšířenějších multikinech je taková situace ještě neobvyklejší. Vyprodáno je snad pouze na největší hity - a to ještě maximálně na den dva dopředu.

 

Právě se děje

Další zprávy