Ceny Anděl nově propojují hlavní a žánrový večer. V anketě budou hlasovat i hudebníci

Hana Slívová Hana Slívová
13. 12. 2017 16:34
Ceny Anděl se snaží získat důvěryhodnost. Po loňském "nultém" ročníku pod novým pořadatelem letos připravily několik změn. Tou hlavní je zapojení hudebníků do hlasování a také propojení předávání cen v hlavních a žánrových kategoriích do jednoho večera. Od změn si rada České hudební akademie slibuje, že po letech, kdy Anděly připravoval manažer a podnikatel Lešek Wronka, budou bez skandálů poukazovat na aktuální dění v hudbě a získají si respekt u muzikantů i diváků.
Loni v Cenách Anděl uspěla zpěvačka Lenny.
Loni v Cenách Anděl uspěla zpěvačka Lenny. | Foto: lennymusic.net

Loni se hudební Ceny Anděl předávaly v komorním prostředí pražského Lucerna Music Baru pod taktovkou nového pořadatele, tuzemské pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu ČNS IFPI.

V pokusu o vrácení prestiže soutěži, již zprofanoval předchozí pořadatel, manažer a podnikatel Lešek Wronka, bude organizátor pokračovat i tento rok.

Tou nejzásadnější změnou je propojení hlavních kategorií (kapela, album či klip roku) s takzvanými žánrovými kategoriemi. V minulosti se vítězové vyhlašovali vždy odděleně. 

"Andělé jsou nejstarší odborné hudební ceny u nás. Jejich pojetí jsme ale potřebovali posunout blíž současnosti, kdy už do sebe pop dávno vsákl většinu žánrů. V dnešní době není možné chápat hudbu odděleně," míní Honza Vedral, šéfredaktor časopisu Headliner a předseda rady České hudební akademie. 

"Nikdo si navíc moc nevěděl rady s tím, jak 'žánrový' večer zorganizovat tak, aby zajímal i další lidi než jen ty, kteří jsou nominovaní a kteří v jednotlivých kategoriích hlasují," dodává.

Spojení s hlavními kategoriemi s sebou nese zúžení počtu žánrovek na čtyři - folk, alternativu, elektroniku a jazz. Každá tato kategorie však bude mít nyní pět nominovaných oproti třem v minulosti. V čele jednotlivých sekcí bude jako dosud stát osoba, jež daný žánr dlouhodobě sleduje. Ta také navrhuje jména hlasujících osob.

Andělské novinky

  • Hlasovat budou nejen hudební publicisti, dramaturgové či promotéři, ale i hudebníci, kteří už dříve Anděla získali.
  • Propojuje se "hlavní" a "žánrový" večer. Ceny za nejlepší folkové, jazzové, elektronické a alternativní album se budou předávat na stejné akci s cenami pro kapelu, sólového interpreta a interpretku, klip, objev roku, album a píseň.
  • Pořadatelé vyzývají menší vydavatelství, aby pomocí formuláře na andelceny.cz "zaregistrovaly" své interprety. Pomůžou tak kompletaci přehledu, co se na hudební scéně letos událo. Tento seznam je pouze orientační, akademikům ale může při rozhodování pomoci.
  • Ceny Anděl za rok 2017 se budou předávat ve Foru Karlín 20. 3. 2018.

Mezi hlasujícími v nově postavené akademii, sestávající z aktivních hudebníků, dramaturgů, promotérů či producentů, budou nově také hudebníci, kteří již dříve Anděla získali.

Oslovování jednotlivých muzikantů aktuálně probíhá, podle Honzy Vedrala nikdo prozatím účast neodmítl. Kompletní seznam akademiků ohlásí Ceny Anděl 5. ledna 2018.

Novinkou je i přejmenování kategorie zpěvák a zpěvačka roku na sólového interpreta a sólovou interpretku. V těchto kategoriích tak nebudou moci zvítězit zpěváci kapel, tedy například frontman Kryštofa Richard Krajčo. Soutěž tak zároveň dá prostor například raperům nebo hudebníkům, kteří sice nepatří mezi fenomenální zpěváky, jejich výraz je ale něčím zajímavý.

Nově sestavená je po loňských pokusech o první změny i rada České hudební akademie. Kromě zástupců hudebních publicistů, České televize a IFPI přizval Honza Vedral i zkušené hudebníky Miroslava Žbirku a Jana P. Muchowa.

"Společně se scházíme zhruba jednou dvakrát měsíčně od září. Jan Muchow přispěl nápadem, abychom pro hlasování oslovili samotné muzikanty, Meky Žbirka zase míní, že by Ceny Anděl znovu měly definovat, čím jsou a čím chtějí být," vypočítává Vedral.

Tradiční sochy Andělů od Jaroslava Róny naleznou své majitele 20. března 2018. Předávat se budou na slavnostním ceremoniálu v pražském Foru Karlín a na obrazovkách České televize.

O tom, jak bude vypadat program a kteří interpreti v Karlíně naživo zahrají, se teprve rozhoduje.

 

Právě se děje

Další zprávy