Americkou SuperStar je soulový nemotora

ČTK, kul
25. 5. 2006 13:30
Los Angeles - Za rekordního zájmu zvolili Američané svůj pátý Idol. Poněkud neohrabaný soulový zpěvák Taylor Hicks dostal víc hlasů než kterýkoli prezident.
Nový americký idol...
Nový americký idol... | Foto: Reuters

Elegantně prošedivělý devětadvacetiletý amatér z Birmighamu v Alabamě se po léta marně snažil proniknout do showbyznysu. Hlasující diváci mu ve finále dali přednost před dvaadvacetiletou Katharinou McPheeovou z Los Angeles.

Čerstvý vítěz soutěže, jež je předobrazem české a slovenské SuperStar, vyhrál právo na uzavření roční smlouvy a natočení singlu se svou finálovou písní Do I Make You Proud. Hicks a jeho soupeřka ze závěrečného večera mají prakticky jisté i vydání alba.

S deseti kolegy z posledních kol soutěže se zúčastní také letního turné po 52 amerických městech a mohou se těšit i na vydání společné kompilační desky.

...a poražená finalistka
...a poražená finalistka | Foto: Reuters

Více než dvouhodinovou show ve velkém hollywoodském stylu přenášenou z oscarového Divadla Kodak v Los Angeles sledovalo podle předběžných odhadů na 30 milionů amerických diváků.

Na celém světě k obrazovkám s přímým přenosem závěrečného koncertu zasedlo podle televize Fox celkem 200 milionů fanoušků.

Závěrečného hlasování telefonem a textovými zprávami se zúčastnilo 63,4 milionu Američanů, což je více, než při volbách získal kterýkoli z amerických prezidentů. Už jednotlivé díly soutěže byly od ledna jednoznačně nejsledovanějšími pořady; ostatní stanice raději měnily vlastní program.

Popularita vzrostla od ročníku 2001/2002 z 12,7 milionu diváků na letošních průměrných 30,3 milionu. Jen ve srovnání s minulou sezonou sledovalo Idol letos o 14 procent lidí víc.

Soutěž probírají noviny i časopisy, v práci o ní mluví prý každý třetí zaměstnanec. Předfinálová nervozita byla cítit i na internetu. Týden končící semifinálovou středou zaznamenaly internetové vyhledávače dvojnásobnou aktivitu než ve stejné době před rokem.

Přes rostoucí popularitu klání se z dosavadních čtyř vítězů nicméně v showbyznysu pevně uchytili jen dva - Kelly Clarksonová z první sezony a loňská vítězka Carrie Underwoodová.

 

Právě se děje

Další zprávy