Novou generální ředitelkou Národní galerie v Praze bude Alicja Knastová

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 10. 2020 13:38
Alicja Knastová z Polska bude novou generální ředitelkou Národní galerie v Praze. Jméno vítěze výběrového řízení v úterý oznámil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ve finále byli ještě ředitel galerie Plato Ostrava Marek Pokorný a Jiří Fajt, který už galerii pět let vedl.
Alicja Knastová.
Alicja Knastová. | Foto: ČTK/PAP/Andrzej Grygiel

"To, co představila paní Knastová, mi dnes pro Národní galerii připadá úplně zásadní. Neustále zdůrazňuje, že je třeba se zbavovat rutiny, dostat do muzeí a galerií lidi, kteří tam ještě dnes mají daleko, a oslovit mladé, což dokázala úspěšnými akcemi v Polsku. Především dokázala vybudovat v Katovicích Slezské muzeum a zvýšit jeho návštěvnost více než desetkrát. Také získala ocenění od Metropolitního muzea v New Yorku a Asociace muzeí v Nizozemí," vypočítal ministr Zaorálek.

Bývalá ředitelka Slezského muzea v Katovicích Knastová nastoupí 1. ledna 2021 s mandátem na šest let. "Doba pandemie je velni obtížná, bude důležité zabývat se přístupností sbírek a zároveň tím, aby mladí lidé, kteří se narodili v éře internetu, chodili do galerií. Právě tito lidé budou za nějakých dvacet let rozhodovat o tom, zdali se tento segment kultury bude rozvíjet," říká Knastová.

Přesun do Prahy spolu s rodinou plánuje od ledna. "Bude tomu předcházet proces předávání, který je v kulturních institucích velmi důležitý. Co se týče jazyka, zatím nemám odvahu na to, abych odpovídala v češtině, ale v češtině si třeba čtu a věřím, že budu schopna brzy komunikovat," dodala.

Kvůli náhlému loňskému odvolání ředitele Národní galerie v Praze (NGP) Fajta měla galerie rok a půl dočasné vedení. Loni v dubnu Fajta spolu s ředitelem Muzea umění Olomouc Michalem Soukupem zbavil funkce tehdejší ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Oba odvolal s odkazem na údajná hospodářská pochybení a podal na ně trestní oznámení.

Policie později obě trestní oznámení odložila a Česká republika se Fajtovi za odvolání z funkce ředitele omluvila. Staněk po odvolání Fajta pověřil vedením Národní galerie ekonoma Ivana Morávka a vypsal výběrové řízení na Fajtova nástupce.

Nový ministr Zaorálek po svém nástupu na ministerstvo kultury zrušil konkurz vyhlášený Staňkem, z vedení galerie odvolal Morávka a řízením galerie pověřil Anne-Marii Nedomu, manželku ředitele Galerie Rudolfinum Petra Nedomy. V dubnu pak vyhlásil výběrové řízení.

V srpnu kandidáti prošli výběrovým řízením, při němž se zjišťuje třeba jejich jednání v různých modelových situacích, zkouší se práce v týmu nebo se skládají psychodiagnostické testy. Mezitím jejich koncepce, které předkládali komisi, ministerstvo kultury poslalo několika osloveným zahraničním expertům z vídeňské Albertiny či Metropolitního muzea v New Yorku.

Muzeoložka a muzikoložka Alicja Knastová vystudovala Univerzitu Adama Mickiewicze v Poznani, v současné době dokončuje doktorát na London Metropolitan University - School of Art, Architecture and Design. Řídila nebo spolupracovala na více než stovce výstav. V současné době pracuje mimo jiné jako konzultantka pro Muzeum polské historie nebo Muzeum velkopolského povstání.

Video: Stát mě odstřelil kulometem, bylo to na objednávku Zemana, říká Fajt

Obvinili mě za bílého dne, poškození mého jména bylo silné. Omluvu od Staňka neočekávám, doufám, že zmizí v propadlišti dějin, říká Jiří Fajt. | Video: DVTV, Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy