Adele je písničkářkou roku, o dvě ceny ale přišla

Kultura Kultura
18. 5. 2012 11:48
Adele znovu září, skladatelé ocenili její smysl pro psaní písní i největší hit
Grammy 2012 - Adele
Grammy 2012 - Adele | Foto: Reuters

Londýn - Britská zpěvačka Adele slaví na světové hudební scéně další výrazný úspěch. Oficiálně se totiž stala písničkářkou roku, další ocenění potom Adele přinesl hit Rolling in the Deep. Chytlavá píseň se stala nejhranější skladbou roku 2011. V rámci večera udílení cen Ivor Novello v Londýně získala čtyřiadvacetiletá hvězda hned čtyři nominace.

Adele se nominace podařilo proměnit jen z poloviny, v kategorii nejlepší písně z hlediska hudby a textu zvítězil jednadvacetiletý hudebník Ed Sheeran se skladbou A-Team, nejoceňovanějším albem se potom místo 21 od Adele stala deska PJ Harvey s názvem Let England Shake.

Foto: Aktuálně.cz

Udílení cen, které nese v názvu jméno britského skladatele, herce a zpěváka Ivora Novella, se vyznačuje více než padesátiletou tradicí. O výhercích jednotlivých kategorií navíc nerozhoduje nikdo jiný než další hudební skladatelé a písničkáři.

Výjimečná chvíle nastala i při předání ceny za psaní písní, kterou Adele převzala od Annie Lennox. Ta totiž patří mezi její hudební vzory. Sama Lennox také přiznala, že když poprvé slyšela hlas nového britského idolu, talent mladé zpěvačky ji doslova ohromil. "Bylo to, jako by udeřil blesk," vysvětlila Annie Lenox. „Ona nepotřebuje žádné talentové show nebo soutěže, tohle je prostě něco unikátního."

Cenu za nejhranější skladbu, kterou se stala píseň Rolling in the Deep, Adele přebírala společně se spolupracujícím textařem Paulem Epworthem. Mladá hvězda během předání poznamenala, že nikdy podobný úspěch této konkrétní skladby rozhodně nečekala. "Bez urážky, Paule, nikdy jsem si nemyslela, že by to mohlo získat cokoli, kdekoli!"

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy