Adaptace knižního hitu zahájí Cannes

ČTK, Hej
23. 1. 2006 8:30
Paříž - Letošní filmový festival v Cannes zahájí Šifra mistra Leonarda.
Šifra mistra Leonarda
Šifra mistra Leonarda | Foto: www.imdb.com

Mezinárodní filmový festival v Cannes je nejprestižnější světovou filmovou událostí. Letos proběhne od 17. do 28. května. V Cannes bude film uveden mimo soutěž, jeho světová premiéra je plánována na 19. květen, dva dny po slavnostním zahájení canneského festivalu.

Tím, že canneský festival zahajuje Šifra mistra Leonarda, přitáhne festival určitě pozornost médií, i když zařazení filmu na jeho program je poněkud sporné. Adaptaci knižního bestselleru Dana Browna natočil Ron Howard, jehož filmy představují spíš hollywoodský průměr (oscarová Čistá duše, Apollo 13, Těžká váha). Hlavní roli si zahrál Tom Hanks, v dalších rolích se objeví Audrey Tautou (Amélie z Montmartru) či Jean Reno (Leon).

Šifra mistra Leonarda se stala knižním hitem i v Česku, po celém světě už má přes 20 milionů čtenářů. Kniha těží ze čtenářské obliby tajemných příběhů, líčí pátrání po svatém grálu v moderní době. Z porovnání s podobnou tvorbou Umberta Eca ale vychází jako pouhý odvar. Její autor je kritizován za svévolné nakládání s historickými fakty, proti knize vystupuje i katolická církev.

O protestech katolíků proti knize si přečtěte ZDE.



 

 

Právě se děje

Další zprávy