2008: Harry Potter, Kmotr Mrázek, esesák Aue a ti druzí

Pavel Kroulík
24. 12. 2008 16:38
Jaký byl uplynulý rok v literatuře

Praha - Knižní rok 2008 svírá pevně ve svých rukou J. K. Rowlingová. Na konci ledna vyšel česky sedmý - závěrečný - díl její globální ságy pod názvem Harry Potter a Relikvie smrti, před koncem roku pak sbírka pohádek Tales of Beedle the Bard.

Ta je zmíněna i v posledním díle, který se v originále objevil na pultech loni v červenci a stal se nejrychleji prodávanou knihou všech dob. Bradavický ředitel zanechal pohádky v závěti Hermioně, aby jí napověděl, jak přemoci Voldemorta. Z knihy také čtenáři jednu z pěti pohádek znají.

Osudové osmičky

  • Filmové studio Warner Bros. si v srpnu 2008 proti sobě popudilo fanoušky kouzelnického učně Harryho Pottera: Oznámilo, že premiéru dalšího dílu filmové ságy odloží o plných osm měsíců.
  • Šestý díl s názvem Harry Potter a Princ dvojí krve měl do kin přijít už v listopadu, odsunut však byl až na červenec 2009. Osmiměsíční odklad premiéry zdůvodnil prezident společnosti Alan Horn tím, že letní sezona je pro premiéru výhodnější.

To byla první zmínka o Bajkách barda Beedleho. Zřejmě jediná kniha, kterou vzorná studentka nečetla, se 4. prosince dostala ke všem světovým mudlům včetně českých.

V češtině se knih o Potterovi prodalo okolo 1,5 milionu a pohádky mohou přitáhnout novou generaci potterovských fanoušků. Pro ně vydal Albatros už v říjnu knižní box Sedm let v Bradavicích. Komplet všech dílů stojí 1499 korun.

Není divu, že si nakladatelství Pottera rozmazluje - a to natolik, že se o něj zajímal úřad na ochranu hospodářské soutěže. Albatros totiž neuzavřel s velkoprodejnami smlouvu kvůli tomu, že předchozí díly čarodějnické série prodávaly dřív nebo za nižší cenu.

Foto: Reuters

Závěrečný díl populární ságy se přesto objevil 5. února v supermarketech Tesco. Svazek vyšel 31. ledna, ale minimálně měsíc měl být k mání jen v knihkupectvích za 549 korun.

Albatros nejprve tvrdil, že Tesco prodává padělky; pak ale nakladatelství přiznalo, že někteří distributoři zřejmě porušili podmínky smlouvy. Tesco záhy reagovalo protiútokem a iniciovalo na ÚOHS šetření, jestli Albatros nezneužil dominantní postavení na trhu a neuzavřel zakázanou vertikální dohodu o ceně.

Čtěte také: Mudlové už mohou číst pohádky pro Hermionu

Takový protekcionismus bývá ale výjimečný a kromě Pottera by se mohl týkat jen komerčně veleúspěšných titulů, jakými bývají Toulavé kamery, nové spisky Paula Coelha, knihy typu Vaříme na chatě nebo další díl Kmotra Mrázka.

V roce 2008 vyšlo okolo šestnácti tisíc titulů, ale zájem čtenářů opět míně poklesl - přestože kupovat rozhodně bylo co. Od mainstreamu a zavedených autorů po nová česká jména i překlady důležitých zahraničních titulů.

Tomáš Zmeškal
Tomáš Zmeškal | Foto: ČT24

Nové knihy vydali bestselleristé Viewegh a Nesvadbová, do Poetugalska a do své hlavy se vydal v Letu čarodějnice  Emil Hakl, z traumat spojených s výchovou romských chlapců se v deníkovém románu vyzpovídala Tereza Boučková.

Čtěte také: Tereza Boučková: Výchova může být zanedbatelná položka

Výrazné debuty vydali Tomáš Zmeškal (Milostný dopis klínovým písmem) a držitelka Ortenovy ceny Petra Soukopová oceněná za román K moři, setrvalou kvalitu potvrdila Petra Hůlová románem Stanice Tajga. Své slavné snímky z roku 1968 vydal v Torstu Josef Koudelka.

Dobře zásobováni jsou ctitelé komiksů, z první ligy překladů doplnil mezeru Rushdieho předposlední román Klaun Šalimar, o terorismu a světě po 11. září píší i Don DeLillo (Padající muž) a John Updike (Terorista).

Tahle země není pro starý
Tahle země není pro starý | Foto: Bontonfilm

Před prázdninami se na dovolenou kupovala patřičně tlustá historická Katedrála moře od Španěla Falconeseho, na jaře zase podle internetových žebříčků vedla Cesta Cormaca McCartyho, jistě podpořená i oscarovým úspěchem filmu Tahle země není pro starý. 

Na podzim ji vystřídala kniha o nic méně depresivní, ale o hodně objemnější. Laskavé bohyně Jonatana Lidella jsou fiktivním románem esesáka Aueho, který vrší data i nechutnosti na skoro devíti stech stranách. Možná ji někdo najde pod stromečkem s přáním vánoční pohody.

Čtěte také: Bestseller od nacisty učí, jak správně zaorat Židy

 

Právě se děje

Další zprávy