Nudu na pláži ne, raději knihu! 13 titulů, na které je dobré udělat si v létě čas

Hana Slívová Ladislav Nagy Jarda Konáš, David P. Stefanovič, Hana Slívová, Ladislav Nagy
2. 7. 2017 6:00
Léto a čas dovolených je ideální příležitost přečíst knihy, na něž nebyl během roku čas. V grafice nabízíme tipy na třináct knížek - povídky, literaturu faktu, biografii, fikci i komiks. Některé vyšly nedávno, jiné mají vztah k chystanému filmu nebo - jako Harry Potter - slaví narozeniny.

Iam McEwan: První láska, poslední pomazání

Knihy Na Chesilské pláži nebo Betonová zahrada britského spisovatela Iana McEwana už dnes patří ke klasice rodinných knihoven. Pro McEwanovy příběhy je typický vnitřní konflikt, který pramení ze zdánlivě klidného podloží. Autor důkladně pracuje s psychologií postav a nebojí se přitlačit na už bolavých místech, zároveň ale umně pracuje s prostorem pro čtenářovu představivost.

Knihu povídek První láska, poslední pomazání napsal McEwan jako student v 70. letech a je to jeho vůbec první publikovaná knížka. Všechny povídky se točí kolem násilných, osamělých či zvrácených osob a jejich konfrontace s většinovou společností. Jsou to hutné příběhy, do nichž autor často vpašuje svůj poťouchlý, absurdní humor, který však v některých povídkách - například Doma je doma, pojednávající o incestu - vyznívá až nepatřičně. Síla úsporného, sevřeného a gradujícího textu je ale větší než případné pohoršení.
Vydal Odeon, 2017 

 

Právě se děje

Další zprávy