Španělské prostředí jí nakonec sedlo, stejně jako španělština. "S němčinou jsem vlastně bojovala 10 let. Nikdy se mi nepovedla osvojit tak, že bych mluvila jako rodilý mluvčí. Španělštinu jsem ale nasála rychle, protože se mi ten jazyk hodně líbil," vzpomíná Dita, která zhruba o rok později dostala nabídku od české cestovní kanceláře a v počátcích tak pracovala jako delegátka.
Dnes je průvodkyní a nejčastěji chodí s turistickými výpravami po místních horách a jednodenních výletech. Hodně populární jsou teď kombinace horské turistiky s poznáváním. Fajnšmekři podle ní jezdí na Mallorcu i v lednu a únoru.
"Chtějí zažít ten pocit, že má člověk všechno pro sebe. Navíc tady v zimě vlastně zažíváte jarní přírodu. Letos jsme měli první mandlové kvítky už v polovině ledna. Ale není to pro každého. Spoustu lidí vnímá Mallorku jako místo pro letní dovolenou," říká průvodkyně, která přibližuje krásy ostrova i na svém webu Kouzelná Mallorca.
Sezona je delší
Mallorca je oblíbená, a tak ji jako mnoho turisty oblíbenou destinaci trápí overturismus. V loňském roce protestovaly proti masové turistice a nedostupnosti bydlení desetitisíce lidí.
"Místním vadí, že se Mallorca přes léto stává zábavním parkem. Na silnici potkáváte sporťáky, čtyřkolky, auta z půjčoven, výletní autobusy a nestačíte se divit. Nicméně místní turisty potřebují, protože je tu 80 procent obyvatel přímo i nepřímo zaměstnaných v turismu," vysvětluje Dita s tím, že hlavní sezona se v posledních letech prodloužila, začíná Velikonocemi a uzavírá se na konci října.
Jelikož na baleárském ostrově žije už skoro tři dekády, má srovnání, jak to na Mallorce vypadalo dřív. "Všechno fungovalo systémem papír a tužka. Všechno bylo na dohodu a víc pohodové. Nikdo neřešil, že třeba přetáhnete výlet o hodinu. Dnes mám itinerář rozplánovaný na minuty," říká průvodkyně.
Neuvěřitelně pestrá krajina
Přesto se i dnes stane, že jí nějaká situace vykouzlí úsměv na tváři. "Dávala jsem teď auto mechanikovi. Hodně jezdím, tak ho musím mít v pořádku. Mechanik měl zpoždění, ale i tak jsme museli dát kávu, protože chtěl probrat nějaké věci. Pak mi přinesl klíčky od auta a řekl, že nestihl udělat všechno, že zaplatím až příště," směje se.
Nejkrásnější jsou pro Ditu Špalkovou treky v západním pohoří Mallorcy, v Serra de Tramuntana. "Je tam neuvěřitelně pestrá krajina a nádherná údolí. Všude jsou terasy zpevněné kamennými zídkami. Na nich rostou stoleté olivovníky a dostanete se do míst, kde jste hodně daleko od civilizace. Vedou tam nádherné pobřežní trasy, skoro ze všech hřebenů vidíte moře," dodává Češka. Její klienti jezdí prý na ostrov opakovaně právě kvůli kombinaci hor, moře a středomořského světla, které je daleko intenzivnější než u nás.
Dita na Mallorce tráví většinu roku, vrací se jen na prosinec a když se to podaří, tak v květnu nebo začátkem června, protože miluje jarní les a českou přírodu v tomhle období. "Tohle tady člověk nezažije," dodává. V boxu níže najdete tři tipy na poklady na Mallorce, které mohou návštěvníkům uniknout, pokud půjdou jen po nejznámějších místech.
3 tipy na zajímavá místa na Mallorce
Průvodkyně Dita Špalková se podělila o tři zajímavé tipy z Mallorcy.
1. Citrusová farma Ecovinyassa
Malý citrusový ráj v úrodném údolí Valle de Soller, kde se můžete procházet po naučné stezce mezi stromy obsypanými pomeranči a citrony různých odrůd. Nejkrásnější období k návštěvě je v zimě a na jaře, kdy na Mallorce dozrávají pomeranče. Během návštěvy ochutnáte čerstvě utržený pomeranč i lahodnou, čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu. V příjemném domácím prostředí si také pochutnáte na lehkém občerstvení, které pro vás připraví milý personál. Zralé plody pomerančů bývají v oblasti Solleru vidět do konce června. V dubnu většina pomerančovníků vykvete a celým údolím se line jejich omamná vůně. V létě zde uvidíte hlavně citrony, které dozrávají během celého roku.
Adresa: Carretera Fornalutx, Camí de Sa Vinyassa 3, Soller
Otevřeno: PO - ST - PA 10:00h - 14:00h, vstupné 20 eur
Na návštěvu si naplánujte alespoň 2 hodiny.
2. Jardínes de Alfábia
Na úpatí pohoří Sierra de Alfábia objevíte malý skvost. Svěže zelenou oázu s panskýmsídlem a zahradami, které vznikly v období arabské nadvlády. Do hlavního areálu se dostanete po schodišti lemovaném palmami a nenápadnými vodními kanály, které rozvádějí vodu k terasám. Zahrady jsou postavené v arabském stylu, plné vodních ploch, fontánek a intimních zákoutí. Voda je tu všudypřítomná díky velkému počtu pramenů stékajících z pohoří Sierra de Tramuntana. Najdete zde terasovitá políčka s citrusy, i působivou džungli palem a bambusů. V malé kavárně se můžete osvěžit a zaposlouchat do zpěvu ptáků. Obytné prostory panského sídla se rozkládají na vyvýšeném patře. Z hospodářských budov nejvíc vyniká dobře zachovaná konírna a stará lisovna olivového oleje.
Adresa: Carretera Palma - Soller, Km 17, Bunyola, přímo u vjezdu do tunelu ve směru Palma - Soller
Otevřeno: 09:30h - 18:30h, vstup 9 eur
3. Kavárna Can Joan de S Aigó v Palmě
Můj trochu ‚tajný tip‘ je jedna z nejstarších kavárniček v Palmě, založená v roce 1700. Leží mimo turistické cíle, přitom v centru, blízko náměstí Plaza Mayor. Originální dobové dekorace, barevné lustry místní sklářské dílny Gordiola, mramorové stoly, klasický nabídkový lístek. Atmosféra starých časů vás dostane už při vstupu a při delší návštěvě možná na chvíli zapomenete i na okolní svět. Z tradiční nabídky jejich menu vám doporučuji ochutnat nadýchané mallorské pečivo, kterému se říká ‚Ensaimada‘. Tvarem připomíná šneka. Existuje varianta s meruňkami, čokoládou, krémovou náplní, nebo ‚na slano‘ se sobrasadou. Starousedlíci ji v zimě zapíjejí horkou čokoládou. Vy si k ní v létě můžete dopřát třeba vychlazené mandlové mléko ‚Horchata de almendra, nebo vynikající domácí zmrzlinu.
Adresa: Carrer de Can Sanc 10, Palma de Mallorca
Otevřeno Po-Ne 08:00h - 21:00h, lidové ceny 3-5 eur káva s ensaimadou.