V civilizovaných zemích se v restauraci nekouří, je to populismus poslanců, tvrdí čeští šéfkuchaři

Petra Jansová Petra Jansová
26. 5. 2016 13:10
Zákon o zákazu kouření v restauracích neprošel. Podle šéfkuchařů z vyhlášených restaurací se Česko zase vzdálilo moderním trendům. V západních zemích je běžné v restauracích nekouřit. "Dohadování se o tom, zda zakázat kouřit, nebo ne, je pouze populistickou hrou pánů poslanců. Všude v civilizovaném světě je naprosto běžné, že se v restauracích nekouří," tvrdí popularizátor české gastronomie Roman Vaněk.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Zákaz kouření v restauracích je součástí civilizovaného světa, reagují čeští šéfkuchaři na včerejší jednání Poslanecké sněmovny o protikuřáckém zákoně. Ten nakonec nebyl po dlouhotrvajících diskusích schválen. 

"Dohadování se o tom, zda zakázat kouřit, nebo ne, je pouze populistickou hrou pánů poslanců. Všude v civilizovaném světě je naprosto běžné, že se v restauracích nekouří," tvrdí popularizátor české gastronomie Roman Vaněk s tím, že se tak Česká republika vyspělým zemím zase o něco vzdálila.

Podobně se vyjadřují i šéfkuchaři, které oslovil online deník Aktuálně.cz. Cigaretový kouř podle nich kazí zážitek z jídla a cigarety nepatří ani do restaurací, ani do kaváren. Zákaz kouření funguje v jejich podnicích řadu let, hosté ho respektují a nijak si nestěžují. 

Aktuálně.cz oslovilo šéfkuchaře vyhlášených restaurací včetně držitele michelinské hvězdy Radka Kašpárka a položilo jim následující otázky:

1. Proč by se v restauracích nemělo kouřit?
2. Proč se nesmí kouřit ve vaší restauraci? 
3. Jak na zákaz reagují vaši hosté?

Radek Kašpárek, šéfkuchař restaurace Field

Radek Kašpárek
Radek Kašpárek | Foto: Economia

1. Myslím si, že v restauracích, kde se podává jídlo, by se kouřit nemělo. Ovlivňuje to chuť a celkový zážitek z návštěvy restaurace.

2. Z toho důvodu se nesmí kouřit ani u nás. Chceme, aby si naši hosté užili především jídlo. Naopak v hospodě, kam chodí lidé na pivo, případně tlačenku, s tím problém nemám.

3. Ve Fieldu nikdo zákaz kouření neřeší, hosté s tím počítají.

Pavel Sapík, šéfkuchař resturace Terasa u Zlaté studny

Pavel Sapík
Pavel Sapík | Foto: Vojtěch Marek

1. Kouření kazí zážitek z jídla. Nepatří ani do restaurací, ale například ani do kaváren. Prostě nikam, kde jsou voňavé věci.

2. V naší restauraci se nekouří už od samého počátku. Lidé se k nám chodí především najíst a nechceme, aby jim zážitek narušoval některý z neohleduplných kouřících hostů. Ke kvalitní gastronomii to totiž podle mého nepatří.

3. Žádnou negativní zpětnou vazbu jsme zatím neměli. Naši hosté ze zahraničí jsou na to zvyklí a jsou v tom odchovaní. Zákaz kouření v restauracích vnímám jako důkaz vyspělé kultury. Pro mě je vlastně včerejšek obrovským zklamáním.

Jan Horký, bývalý šéfkuchař restaurace Art Nouveau v Obecním domě

Jan Horký
Jan Horký | Foto: Jakub Plíhal

1. Za prvé jsem sám nekuřák, za druhé to podle mého naprosto kazí výsledný dojem z jídla. Samozřejmě se ale nebráním, a dokonce jsem i zastánce, zřízení speciálních uzavřených salónků, kde si může host v klidu vychutnat například doutník s koňakem.

2. Art Nouveau byla od počátku nekuřácká restaurace a já jsem jedině pro. Je to součást gastronomických pravidel, která běžně fungují všude ve světě.

3. Lidé do restaurací chodí za jídlem, případně za šéfkuchařem. To, jestli smí kouřit, nebo ne, neřeší. Podobné zkušenosti mají navíc i moji kolegové z branže. V souvislosti se zákazem kouření ve svých podnicích navíc nikdo z nich ani nezaznamenal úbytek hostů. 

Jiří Štift, šéfkuchař restaurace Spices

Jiří Štift
Jiří Štift | Foto: Vojtěch Marek

1. Já osobně nemám rád zakouřené prostory a do takových podniků rozhodně nechodím. Je to ale přeci jenom moje rozhodnutí a každý z nás si může vybrat podnik podle svého vkusu. Když mi vadí kouř, zkrátka nepůjdu tam, kde se kouří, a naopak. Já jsem navíc přesvědčen, že rozhodnutí o tom, zda to dovolit, je věcí majitele a stát by do toho neměl zasahovat.

2. Kouření je povoleno pouze na venkovní terase. Tam, kde se podává jídlo, by se kouřit nemělo. Cigaretový kouř v podstatě snižuje jeho kvalitu.

3. Znám reakce jak z táborů kuřáků, tak i nekuřáků. Existují totiž nejenom státy, kde je kouření v restauracích zakázáno, ale i ty, kde je to naprosto běžné. A nejsem proti tomu, vyjít vstříc lidem, kteří si chtějí po jídle vychutnat doutník, speciální kuřárnou. Samozřejmě pokud to dispozice podniku dovolí.

Jan Punčochář, šéfkuchař Grand Cru Restaurant & Bar

Jan Punčochář
Jan Punčochář | Foto: Vojtěch Marek

1. Dle mého názoru je kouření v restauracích absolutně zastaralá věc a tím, že zákon nebyl schválen, jsme zase kousek dál moderním trendům. Já osobně v žádné své restauraci kouření nepovoluji a u dobrých restaurací to považuji za standard, který očekávám. Argument o tom, že spadne celková tržba gastronomických zařízení, je z krátkodobého hlediska možná přípustná, ale určitě ne z toho dlouhodobého. To kupříkladu můžeme vidět na Velké Británii nebo dalších zemích Evropy, kde sice prvně došlo k poklesu, ale v dlouhodobějším horizontu přišel naopak nárůst od původních tržeb až o 15 procent. Myslím, že ani většině kuřáků by zákaz kouření v restauracích rozhodně nevadil. Není přece problém jí kouřit ven na vyhrazené místo, spíše každý uvítá, že nemusí vše, co ten večer měl na sobě, hodit do pračky. 

2. Hlavně proto, že by zákazníci vůbec necítili, co jedí a co pijí. Představte si, že si dáte krásné víno za tisíc korun a budete cítit jen vůni cigarety. Hraji si s chutí jídla, mazlím se s tím, aby byla chuť vyvážená a zajímavá, a tohle všechno vám jednoduše dým z cigarety zcela zničí. A to já určitě nechci. 

3. Nijak, berou to zcela automaticky. Musím říct, že ani nikoho snad nenapadne v naší restauraci kouřit. Pokud si chtějí zapálit, pak jedině venku na zahrádce. Opravdu jsem s tím nikdy neměl u zákazníků problém. 

Je-li největší ideová bitva, která se ve vládě vede, o kouř v restauraci, kdo by si po takové koalici stýskal, tvrdí komentátor Petr Fischer. | Video: Petr Fischer
 

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

Právě se děje

před 3 minutami

Slovenským fotbalistou roku je počtvrté za sebou Škriniar

Slovenským fotbalistou roku se počtvrté za sebou stal Milan Škriniar. Stoper Interu Milán ve svazové anketě porazil Stanislava Lobotku z Neapole o 18 bodů, což je pátý nejmenší rozdíl v třicetileté historii ankety. Výsledky byly vyhlášeny během galavečera v Senci před kvalifikačními zápasy o mistrovství Evropy proti Lucembursku a Bosně a Hercegovině.

Třetí pozici obsadil rekordman ankety, osminásobný vítěz Marek Hamšík z Trabzonsporu. Bývalý reprezentační kapitán se mezi nejlepšími třemi umístil už pošestnácté za sebou. Čtvrtý skončil bývalý sparťanský obránce Dávid Hancko, jenž v srpnu přestoupil do Feyenoordu Rotterdam.

Prvenství mezi trenéry obhájil Vladimír Weiss starší ze Slovanu Bratislava, jenž vyhrál anketu již posedmé. Jeho stejnojmenný syn a svěřenec byl vyhlášen nejlepším hráčem domácí soutěže za loňský rok a ve Fotbalistovi roku byl pátý.

Zdroj: ČTK
před 2 hodinami

OSN: Země překročí úroveň kritického oteplení v příštím desetiletí

Planeta Země dosáhne úrovně kritického globálního oteplení o 1,5 stupně Celsia proti hodnotám před průmyslovou revolucí už v příštím desetiletí. Tvrdí to Šestá hodnotící zpráva Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC). Podle jejích tvůrců jde zatím o nejrozsáhlejší zprávu o stavu globálního klimatu. Změna je podle vědců stále možná, vyžadovala by ale miliardy dolarů a mezinárodní spolupráci. Zprávu podpořily všechny členské země včetně České republiky.

Oteplení planety o 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předprůmyslovým obdobím je považováno za úroveň, při jejímž překročení budou vlny veder, záplavy, sucho, zemědělská neúroda a vymírání druhů pro lidstvo velice obtížně zvladatelné. K udržení oteplení pod touto úrovní se přihlásily takřka všechny státy světa v pařížské klimatické dohodě z roku 2015. Její vědecký základ poskytla mimo jiné Pátá hodnotící zpráva IPCC.

Šestá zpráva nyní uvádí, že lidstvo má ke změně poslední příležitost, a pokud chce změny dosáhnout, musí omezit vypouštění skleníkových plynů na polovinu do roku 2030 a zcela přestat vypouštět oxid uhličitý do atmosféry v 50. letech tohoto století. Pokud lidstvo tyto dva cíle naplní, bude mít zhruba poloviční šanci, že oteplení planety nepřekročí oněch 1,5 stupně Celsia, tvrdí IPCC.

Zdroj: ČTK
Další zprávy