Konec UHO a buchtiček se šodó? Školy zkouší vařit jinak

Domácí Domácí
25. 5. 2013 12:08
Obézních dětí přibývá, rodiče nezasáhnou. Do boje se proto vydaly školní jídelny
Děti tloustnou, školy chtějí vařit zdravě.
Děti tloustnou, školy chtějí vařit zdravě. | Foto: Shutterstock

Praha - Obézních dětí přibývá. Zhubnout v rodině podsaditých rodičů, razících stereotypní jídelníček plný českých hotovek a fastfoodových pokrmů jde jen těžko, mnohdy ale k obezitě dětí přispívají i školní jídelny.

Teď některé z nich začínají vařit zdravěji. Znamená to snad konec slavních omáček "UHO" nebo buchtiček se šodó?

Projekt "Škola plná zdraví"chce úředevším zvýšit podíl zeleniny v jídlech a budovat tak kladný vztah dětí k jídlům obsahujícím vitaminy a vlákninu.

"Zelenina má velmi pozitivní image, protože je spojována s přírodou, zdravím, dobrou formou a radostí," tvrdí tvůrci.

A dodávají konkrétní příklad - místo promaštěného moravského vrabce s knedlíky může dítě dostat třeba "baštu Vikingů", jedno z ukázkových jídel. Jde o rybu s fazolovými lusky, žampiony a brambory.

Dětská obezita je stále na vzestupu

Dlouhodobé výzkumy ukazují, že dětí trpících nadváhou a obezitou stále přibývá. Podle studií iniciovaných Světovou zdravotnickou organizací trpí ve věku 6,5 - 7,5 let nadváhou a obezitou v průměru 15 % chlapců a 11 % dívek.

Společnost pro výživu vyhlásila v roce 2011 Den proti Dětské obezitě, který připadá právě na 25. května.

Při těle je čím dál víc dětí. Teď ale vtrhne do škol zelenina.
Při těle je čím dál víc dětí. Teď ale vtrhne do škol zelenina. | Foto: Aktuálně.cz, Evropská komise

Zatímco v roce 1951 u nás trpělo obezitou v průměru 1,8 % sedmiletých chlapců a 1,6 % dívek, současný trend ukazuje, že obezita v tomto věku nyní zasahuje přibližně 7 % dětské populace. Obdobný je i trend zvyšující se nadváhy hodnocených dětí.

"Současný stav se snažíme změnit, a proto apelujeme na jídelny mateřských a základních škol, aby zvýšily kvantitu i kvalitu konzumace zeleniny u jejich strávníků. Jsme potěšeni, že se nám podařilo do projektu Škola plná zdraví za necelé tři roky zapojit 1060 školních jídelen, kterým není lhostejné zdraví jejich žáků," říká organizátorka projektu Mgr. Eva Šťovíčková. 

Past obézních dětí: Nevhodné návyky a nulový pohyb

Na neblahý vývoj poukazuje také iniciativa Společnost pro výživu. "Podíleli jsme se na tvorbě spotřebních košů, podle kterých se řídí výživa dětí ve školních jídelnách. Uvedený systém výživy vychází z odborných studií nutričních potřeb dětí. Snažíme se nastolit systém, který by měl zvrátit současný trend a byl účinným nástrojem prevence dětské obezity, uvádí uznávaný odborník dr. Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu a ústavní dietolog z Fakultní nemocnice Motol.

Jelikož zdravá strava má jít ruku v ruce s pohybem, souběžně s projektem "Škola plná zdraví" běží i projekt "Česko se hýbe".  Ten se zasazuje o pravidelný pohyb dětí na základních školách. 

"Cílem projektu je přivést děti nejen ke zdravější životosprávě, ale také k pravidelnému pohybu. Mile nás potěšilo, že se do soutěže v nácviku pódiových skladeb zapojily nejen školní kolektivy a družiny, ale i mateřské školy," říká za organizátory projektu Jitka Literová.

 

Právě se děje

Další zprávy