Žádné knedlíky ze supermarketu, v Praze vsadili na domácí a vaří je přímo před hosty

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková, Ondřej Havelka
29. 9. 2019 14:16
Po rozsáhlé rekonstrukci se v září znovu otevřel pražský Vinohradský Parlament, kromě změny designu se provozovatelé v čele se šéfkuchařem Janem Pípalem rozhodli vsadit i na změnu jídelníčku. Tradiční česká jídla a sezonní pokrmy, jako jsou zvěřinové hody nebo zabijačka, doplnili o širokou nabídku knedlíků na několik způsobů. Jak přiznává Jan Pípal, důvodem byla i snaha se odlišit.
Podívejte se, jak degustační knedlíky vznikají. | Video: Aktuálně.cz, Ondřej Havelka

Restauraci s důrazem na tradiční české speciality otevřel Viktor Kaplan s Davidem Petříkem nedaleko náměstí Míru v Praze před šesti lety. Kromě svíčkové, koprovky nebo smaženého sýru léta vsází také na speciální sezonní nabídky, jako jsou zvěřinové či zabijačkové hody nebo svatomartinská husa.

Během léta se podnik rozhodl obměnit interiér i nabídku a místo pražského pivovaru na přání zákazníků vsadili na klasickou Plzeň.

Pod novou tváří podniku je podepsán Ateliér PH5 v čele s Václavem Červenkou, který se podílel i na interiérech dalších restaurací sítě Together - Sii nebo bistra Sisters v Dlouhé ulici.

Výraznou dominantnou je zejména bílý strop s vysochanými zvířaty od Roberta Palúcha a pestrobarevný kubistický koberec v prvním patře. Interiér tak podle restauratérů nyní lépe ladí s charakterem Národního domu na Vinohradech, ve kterém restaurace sídlí.

Plněné bramborové i exotické dim sum

Parlament zůstal věrný české tradici a v jídelním lístků nechybí oblíbená nakládaná krkovička, hovězí líčka na červeném víně nebo větrník plněný kulatou plecí. Pokrmy nově doplňují různorodé knedlíky, ať už je to tradiční karlovarský, plněný bramborový, žemlový s bylinkami nebo hrnečkový. V nabídce jsou i sladké varianty nebo exotické dim sum knedlíčky.

"Knedlíky vznikají přímo před hosty v otevřené kuchyni. Chceme, aby viděli celý proces a pracnost, která se za přípravou knedlíků skrývá - kynutí, válení, plnění…," popsal Petřík novou "knedlíkárnu". 

Šéfkuchař Jan Pípal.
Šéfkuchař Jan Pípal. | Foto: Ilja Hubálek, Vinohradský Parlament/Together

Šéfkuchař Jan Pípal tvrdí, že chtěli zužitkovat zkušenosti s výrobou knedlíčků v Sia Restaurantu V Celnici, ale zároveň se trochu odlišit.

"Dlouho jsme přemýšleli nad tím, co je jedním z pilířů české kuchyně. Hodně restaurací se věnuje omáčkám, my se jim věnujeme taky, ale chtěli jsme zdůraznit knedlíky a zároveň propojit zkušenosti z asijské restaurace Sia, kde děláme dim sum. Snažíme se vytvářet kombinace jinak, než je v české kuchyni běžné," vysvětluje koncept šéf kuchyně.

"Věnujeme se hodně plněným knedlíkům v různých těstech, jak kynutých, tak bramborových, tvarohových, odpalovaných… skýtá nám to spoustu možností," vyjmenovává šéfkuchař s tím, že kladou velký důraz na sezonnost.

Sněz knedlíků, co můžeš

Spousta českých domácností podle něj od mnohdy náročné výroby vlastních knedlíků ustupuje a raději si je kupují v supermarketech. "Proto jsme i udělali otevřenou kuchyň, abychom lidem ukázali, jak knedlíky vznikají," dodává Pípal. Důraz na knedlíky je také snahou se "stoprocentně odlišit" od jiných tradičně českých restaurací.

Milovníkům tradiční české přílohy je určena varianta Knedlíků sněz, co můžeš. Za 239 korun dostanou kus masa a neomezené množství knedlíků.
Milovníkům tradiční české přílohy je určena varianta Knedlíků sněz, co můžeš. Za 239 korun dostanou kus masa a neomezené množství knedlíků. | Foto: Ilja Hubálek, Vinohradský Parlament/Together

Z knedlíkových specialit si hosté mohou dopřát například kynuté knedlíky plněné hovězím líčkem na paprice, bramborové s husím konfitem, žemlové se špenátem a s liškami (druh hub, pozn. red.) na smetaně nebo borůvkové z tvarohového těsta či švestkové ze odpalovaného těsta.

Jedlíkům a milovníkům tradiční české přílohy je pak určena varianta Knedlíků sněz, co můžeš. Za 239 korun dostanou kus masa, omáčku podle svého výběru a neomezené množství knedlíků. "Nosíme vám knedlíky a omáčku, dokud můžete," popisuje Pípal. Běžně lidi podle něj sní okolo osmi kousků.

Knedlík z hrníčku

Nejoblíbenějším druhem šéfkuchaře je hrníčkový knedlík, připravovaný v espresso šálcích. Ten pochází z receptů Pípalovy babičky. "Moje babička je dělala odjakživa a maminka je pořád doma dělá," říká. Při jejich přípravě se však neinspirují jenom rodinnými recepty, ale i těmi zahraničními.

Knedlíky z espresso šálků.
Knedlíky z espresso šálků. | Foto: Ilja Hubálek, Vinohradský Parlament/Together

Šéfkuchař Vinohradského parlamentu a zároveň sousedního podniku Bruxx si je vědom, že sázet na knedlíky v době, kdy lidé čím dál více inklinují ke zdravé stravě, je risk. Věří však, že jejich nápad obstojí, podpořit by jej měl i plán postupně nabízet knedlíky z bezlepkového těsta nebo méně těžké varianty.

"Postupně se budeme snažit vyrábět i knedlíky ze "zdravějšího těsta" a kombinace, do kterých budeme přidávat třeba pohanku nebo jáhly. Na druhou stranu už teď máme v lístku sedm jídel a z toho je vždycky jedno vegetariánské," říká. 

Změnou, po které volali také zákazníci, prošla i nabídka piva. Místo Staropramenu se proto majitelé rozhodli nově čepovat Plzeň. Nový koncept je zatím v provozu necelé tři týdny. 

 

Právě se děje

Další zprávy