Žádné knedlíky ze supermarketu, v Praze vsadili na domácí a vaří je přímo před hosty

Po rozsáhlé rekonstrukci se v září znovu otevřel pražský Vinohradský Parlament, kromě změny designu se provozovatelé v čele se šéfkuchařem Janem Pípalem rozhodli vsadit i na změnu jídelníčku. Tradiční česká jídla a sezonní pokrmy, jako jsou zvěřinové hody nebo zabijačka, doplnili o širokou nabídku knedlíků na několik způsobů. Jak přiznává Jan Pípal, důvodem byla i snaha se odlišit.
Podívejte se, jak degustační knedlíky vznikají. | Video: Aktuálně.cz, Ondřej Havelka

Restauraci s důrazem na tradiční české speciality otevřel Viktor Kaplan s Davidem Petříkem nedaleko náměstí Míru v Praze před šesti lety. Kromě svíčkové, koprovky nebo smaženého sýru léta vsází také na speciální sezonní nabídky, jako jsou zvěřinové či zabijačkové hody nebo svatomartinská husa.

Během léta se podnik rozhodl obměnit interiér i nabídku a místo pražského pivovaru na přání zákazníků vsadili na klasickou Plzeň.

Pod novou tváří podniku je podepsán Ateliér PH5 v čele s Václavem Červenkou, který se podílel i na interiérech dalších restaurací sítě Together - Sii nebo bistra Sisters v Dlouhé ulici.

Výraznou dominantnou je zejména bílý strop s vysochanými zvířaty od Roberta Palúcha a pestrobarevný kubistický koberec v prvním patře. Interiér tak podle restauratérů nyní lépe ladí s charakterem Národního domu na Vinohradech, ve kterém restaurace sídlí.

Plněné bramborové i exotické dim sum

Parlament zůstal věrný české tradici a v jídelním lístků nechybí oblíbená nakládaná krkovička, hovězí líčka na červeném víně nebo větrník plněný kulatou plecí. Pokrmy nově doplňují různorodé knedlíky, ať už je to tradiční karlovarský, plněný bramborový, žemlový s bylinkami nebo hrnečkový. V nabídce jsou i sladké varianty nebo exotické dim sum knedlíčky.

"Knedlíky vznikají přímo před hosty v otevřené kuchyni. Chceme, aby viděli celý proces a pracnost, která se za přípravou knedlíků skrývá - kynutí, válení, plnění…," popsal Petřík novou "knedlíkárnu". 

Šéfkuchař Jan Pípal.
Šéfkuchař Jan Pípal. | Foto: Ilja Hubálek, Vinohradský Parlament/Together

Šéfkuchař Jan Pípal tvrdí, že chtěli zužitkovat zkušenosti s výrobou knedlíčků v Sia Restaurantu V Celnici, ale zároveň se trochu odlišit.

"Dlouho jsme přemýšleli nad tím, co je jedním z pilířů české kuchyně. Hodně restaurací se věnuje omáčkám, my se jim věnujeme taky, ale chtěli jsme zdůraznit knedlíky a zároveň propojit zkušenosti z asijské restaurace Sia, kde děláme dim sum. Snažíme se vytvářet kombinace jinak, než je v české kuchyni běžné," vysvětluje koncept šéf kuchyně.

"Věnujeme se hodně plněným knedlíkům v různých těstech, jak kynutých, tak bramborových, tvarohových, odpalovaných… skýtá nám to spoustu možností," vyjmenovává šéfkuchař s tím, že kladou velký důraz na sezonnost.

Sněz knedlíků, co můžeš

Spousta českých domácností podle něj od mnohdy náročné výroby vlastních knedlíků ustupuje a raději si je kupují v supermarketech. "Proto jsme i udělali otevřenou kuchyň, abychom lidem ukázali, jak knedlíky vznikají," dodává Pípal. Důraz na knedlíky je také snahou se "stoprocentně odlišit" od jiných tradičně českých restaurací.

Milovníkům tradiční české přílohy je určena varianta Knedlíků sněz, co můžeš. Za 239 korun dostanou kus masa a neomezené množství knedlíků.
Milovníkům tradiční české přílohy je určena varianta Knedlíků sněz, co můžeš. Za 239 korun dostanou kus masa a neomezené množství knedlíků. | Foto: Ilja Hubálek, Vinohradský Parlament/Together

Z knedlíkových specialit si hosté mohou dopřát například kynuté knedlíky plněné hovězím líčkem na paprice, bramborové s husím konfitem, žemlové se špenátem a s liškami (druh hub, pozn. red.) na smetaně nebo borůvkové z tvarohového těsta či švestkové ze odpalovaného těsta.

Jedlíkům a milovníkům tradiční české přílohy je pak určena varianta Knedlíků sněz, co můžeš. Za 239 korun dostanou kus masa, omáčku podle svého výběru a neomezené množství knedlíků. "Nosíme vám knedlíky a omáčku, dokud můžete," popisuje Pípal. Běžně lidi podle něj sní okolo osmi kousků.

Knedlík z hrníčku

Nejoblíbenějším druhem šéfkuchaře je hrníčkový knedlík, připravovaný v espresso šálcích. Ten pochází z receptů Pípalovy babičky. "Moje babička je dělala odjakživa a maminka je pořád doma dělá," říká. Při jejich přípravě se však neinspirují jenom rodinnými recepty, ale i těmi zahraničními.

Knedlíky z espresso šálků.
Knedlíky z espresso šálků. | Foto: Ilja Hubálek, Vinohradský Parlament/Together

Šéfkuchař Vinohradského parlamentu a zároveň sousedního podniku Bruxx si je vědom, že sázet na knedlíky v době, kdy lidé čím dál více inklinují ke zdravé stravě, je risk. Věří však, že jejich nápad obstojí, podpořit by jej měl i plán postupně nabízet knedlíky z bezlepkového těsta nebo méně těžké varianty.

"Postupně se budeme snažit vyrábět i knedlíky ze "zdravějšího těsta" a kombinace, do kterých budeme přidávat třeba pohanku nebo jáhly. Na druhou stranu už teď máme v lístku sedm jídel a z toho je vždycky jedno vegetariánské," říká. 

Změnou, po které volali také zákazníci, prošla i nabídka piva. Místo Staropramenu se proto majitelé rozhodli nově čepovat Plzeň. Nový koncept je zatím v provozu necelé tři týdny. 

 

Právě se děje

před 4 hodinami

Růžička je dalším vyřazeným, v hokejové reprezentaci pokračují tři brankáři

V další fázi přípravy kádru hokejové reprezentace budou od neděle pokračovat jen tři gólmani. Dnes z něj po rozhodnutí trenérů v čele s hlavním koučem Filipem Pešánem vypadl Jan Růžička, o účast na mistrovství světa v Lotyšsku dál usilují Šimon Hrubec, Petr Kváča a Roman Will. Pešán potvrdil, že má velký zájem o Josefa Kořenáře ze San Jose.

před 4 hodinami

Kovář získal s Zugem švýcarský titul a vyhrál bodování play off

Český útočník Jan Kovář se stal s Zugem švýcarským hokejovým mistrem. K rozhodujícímu triumfu EV nad Servette Ženeva 5:1, po němž vítěz základní části vyhrál finálovou sérii 3:0 na zápasy, přispěl asistencí u prvního gólu. Byl to jeho patnáctý bod v play off a s bilancí 1+14 produktivitu vyřazovací části ovládl.

Zug vyhrál ligu podruhé v klubové historii a po 23 letech. Jednatřicetiletý reprezentant Kovář přidal švýcarský titul k jednomu českému, který získal s Plzní v sezoně 2012/13, a dvěma z KHL. V tamní soutěži slavil v letech 2014 a 2016 s Magnitogorskem.

před 4 hodinami

Ve 101 letech zemřel Jegor Ligačov, sovětský tajemník pro ideologii

Ve 101 letech zemřel v Jegor Ligačov, bývalý tajemník ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu pro ideologii. Agentuře TASS to řekl mluvčí správy Tomské oblasti, odkud zesnulý pocházel. Ligačov byl mužem číslo dvě ve straně na počátku přestavby ve druhé polovině 80. let, kdy stál v čele Sovětského svazu a strany Michail Gorbačov. Později byl tento politik známý jako odpůrce politiky ruského prezidenta Borise Jelcina.

Sovětský a ruský politik byl tajemník ústředního výboru KSSS v letech 1983 až 1990. Od roku 1985 byl členem politbyra a v ÚV KSSS byl odpovědný za otázky ideologie. V té době byl mimo jiné jedním z iniciátorů protialkoholní kampaně v Sovětském svazu.

Když pozdější ruský prezident Jelcin v roce 1988 na stranické konferenci kritizoval, že perestrojka nepokračuje dosti rychle a nepostupuje dostatečně, mluvčí konzervativních stranických funkcionářů Ligačov mu tvrdě odsekl: "Borisi, mýlíš se," připomíná dnes TASS výrok, jímž se Ligačov proslavil.

Zdroj: ČTK
před 5 hodinami

Augsburgu nepomohl k bundesligovým bodům ani nový trenér

Fotbalistům Augsburgu výměna trenéra nepomohla, v 32. kole německé ligy prohráli ve Stuttgartu 1:2 a zůstali v pásmu ohrožení sestupem. Augsburg získal z posledních pěti bundesligových duelů pouze jediný bod a na třináctém místě tabulky má tříbodový odstup od barážové šestnácté příčky.

Nový trenér Augsburgu Markus Weinzierl zařadil v derby do základní sestavy záložníka Jana Morávka, který odehrál 67 minut. Brankář Tomáš Koubek zůstal na lavičce.

Domácí tým, který toužil utnout sérii čtyř bundesligových porážek, poslal do vedení v 11. minutě střelou zblízka Förster. Krátce po poločase vyrovnal hlavou Niederlechner, ale poslední slovo měl Kalajdžič, který si po centru z pravé strany našel správné místo mezi obránci. V ročníku dal už 15 branek a je nejlepším střelcem Stuttgartu, kterému patří deváté místo.

Německá fotbalová liga - 32. kolo:

Stuttgart - Augsburg 2:1 (11. Förster, 74. Kalajdžič - 59. Niederlechner).

Tabulka:

1. Bayern Mnichov 31 22 5 4 86:40 71
2. Lipsko 31 19 7 5 55:25 64
3. Wolfsburg 31 16 9 6 54:32 57
4. Eintracht Frankfurt 31 15 11 5 62:47 56
5. Dortmund 31 17 4 10 66:42 55
6. Leverkusen 31 14 8 9 51:35 50
7. Mönchengladbach 31 12 10 9 59:46 46
8. Union Berlín 31 11 13 7 47:38 46
9. Stuttgart 32 11 9 12 54:52 42
10. Freiburg 31 11 8 12 45:46 41
11. Hoffenheim 31 9 9 13 45:50 36
12. Mohuč 31 9 8 14 34:50 35
13. Augsburg 32 9 6 17 32:49 33
14. Hertha Berlín 30 7 9 14 38:49 30
15. Brémy 31 7 9 15 34:51 30
16. Bielefeld 31 8 6 17 23:51 30
17. Kolín nad Rýnem 31 7 8 16 32:56 29
18. Schalke 30 2 7 21 18:76 13
Další zprávy