Pijete radši kávu, nebo čaj? Můžou za to geny, zjistili vědci

Magazín Magazín
19. 11. 2018 11:05
Někteří lidé si nedovedou představit začátek pracovního dne bez šálku kávy, jiní nedají dopustit na čaj. Tým složený z amerických a australských vědců nyní zjistil, že za to mohou částečně geny. Záleží totiž, s jakými předpoklady k rozeznávání hořkých chutí se člověk narodí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Studie publikovaná v časopise Scientific Reports ukázala, že některé kombinace genů vedou k tomu, že lidé vnímají jako více hořkou látku kofein.

Lidé s jinou genetickou výbavou jsou naproti tomu citlivější na hořkost chininu a kromě nich existuje ještě třetí skupina, pro kterou je nejhořčejší propylthiouracil používaný v medicíně.

"Tato skutečnost ovlivňuje, jestli dáváme přednost kávě, nebo čaji, i množství, které jednoho, či druhého nápoje vypijeme," vysvětlila britskému deníku The Guardian doktorka Marilyn Cornelisová z Northwestern University v americkém státě Illinois.

Ta spolu s dalšími autory srovnávala genetická data stovek tisíců zkoumaných s jejich odpověďmi na otázky, kolik čeho každý den vypijí.

Z těchto informací tým zjistil, že pokud člověku připadá více hořký kofein, vypije denně o něco více kávy než někdo, komu se zdá více hořký chinin nebo propylthiouracil.

S čajem to funguje přesně naopak a před kávou ho tím pádem upřednostňují ti, kterým přijde chinin a propylthiouracil více hořký než kofein. Větší citlivost na chuť propylthiouracilu navíc snižuje pravděpodobnost, že si člověk vytvoří závislost na alkoholu.

"Přestože lidé citlivější na kofein vypijí v průměru jen asi o 0,15 šálku kávy více než ti, co jsou na látku méně citliví, šance, že se z nich posléze stanou silní konzumenti, kteří si dopřejí přes čtyři šálky denně, je u nich o 20 procent vyšší," citoval The Guardian dalšího z autorů Jue Sheng Onga.

Podle Cornelisové jsou zjištění výzkumu překvapivá, protože předchozí studie ukázaly, že se lidé hořkým chutím obvykle vyhýbají. "Vysvětlujeme si to tak, že popíjení kávy je naučené chování. Kofein patří k návykovým látkám, takže když už ho jednou začneme konzumovat, chceme ho potom více a více," dodala výzkumnice.

Video: Šikovná baristka tvoří na kávě 3D obrázky

Šikovná baristka posunula Latte Art o stupeň výše. Na kávě tvoří 3D obrázky | Video: Asociated Press
 

Právě se děje

Další zprávy