Jíte ryby? Pak ohrožujete mořský ekosystém

Reuters, ntq
7. 9. 2007 1:00
Látky, které hledáme v rybím mase, jsou i v ořechách

Halifax - Doporučil vám doktor zařadit do jídelníčku tuňáka nebo lososa? Pak se možná zlepší činnost vašeho srdce. Životnímu prostředí ale zvýšenou konzumací ryb moc neprospějete.

Za vzrůstající poptávku po lososech může do jisté míry množství výzkumů. Ty prokázaly, že se v lososím mase hojně vyskytují mastné kyseliny, které pozitivně působí právě na srdce.

Studie uveřejněná v červnu v jednom z amerických odborných časopisů například dokládá, že ryby na talíři umí pomoci lidem s vysokým krevním tlakem.

Losos
Losos | Foto: Aktuálně.cz

Jiné výzkumy zase poukazují na vliv rybí stravy na činnost očí a mozku, preventivní účinky proti srdečním onemocněním či dokonce Alzheimerově chorobě.

To vše má ale i svou stinnou stránku: úbytek ryb ve všech druzích vod. Může za něj jak obrovský boom sushi, tak i lékařské trendy posledních několika let.

"Nadměrná poptávka a spotřeba ryb je úzce spojena se zájmem o zdravé složení jídelníčku," říká Jason Clay, viceprezident pro obchod organizace World Wildlife Fund.

"FAO (Organizace pro výživu a zemědělství, OSN) odhaduje, že do roku 2030 vzroste světová roční spotřeba rybího masa o 1,5 kilogramu na člověka, přičemž mnoho konzumentů bude ovlivněno rybími trendy ve stravování," tvrdí.

Foto: Ondřej Besperát

Co se týče omega-3 mastných kyselin, nejsou na tom všechny ryby stejně.

Ty tučné, jako například pstruzi, makrely nebo lososi, jsou na tyto látky bohaté.

"Hodně záleží na tom, odkud ryba pochází. Například hladina mastných kyselin je znatelně vyšší v mase lososů divokých než v lososech chovaných na farmách," vysvětluje  Phill Kline z Greenpeace, který se zabývá problematikou oceánů.

Poptávka po lososím mase každopádně dlouhodobě roste. Podle amerického Národního institutu pro rybolov vzrostla jen v USA jeho spotřeba mezi léty 1992 a 2006 z 0,39 kilogramu na 0,92 kg ročně.

V americkém žebříčku oblíbenosti se losos posunul z šestého místa na třetí.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Až třetina ulovených ryb se přitom nekonzumuje. Buď jde o "nepopulární", a tudíž neprodejný druh, nebo ryba neobsahuje požadované omega-3 mastné kyseliny. Takové ryby ale již není možné vrátit zpět do moře, a tak se z nich stává potrava třeba pro lososy chované na farmách.

Paradoxním faktem je, že poptávané omega-3 mastné kyseliny jsou konzumentovi mnohdy mnohem blíž než lososí farmy či loviště. Nemusí se za nimi ani vypravovat k moři.

Zcela postačí, když lososa vymění za hromádku vlašských ořechů a lněných semínek.

 

Právě se děje

Další zprávy