Jak uhasit žízeň? Nealko pivem, radí Emmerová

Domácí Domácí
31. 7. 2013 9:10
Nealkoholické pivo dává tělu minerály, vitamíny i antioxidanty
Nealkoholické pivo je podle Emmerové zdrojem tělu prospěšných látek.
Nealkoholické pivo je podle Emmerové zdrojem tělu prospěšných látek. | Foto: Isifa / Thinkstock

Praha/Plzeň - Extrémní horka nás budou zjevně doprovázet ještě pěkných pár dní. Během těchto veder je třeba brát upozornění na pitný režim od odborníků velmi vážně. Při výrazném úbytku tekutin se snižuje naše výkonnost a mohou nastat i další vážnější zdravotní komplikace.

Dostatečný příjem tekutin, v horkém počasí až pět litrů u dospělého člověka, může zabránit nepřirozenému přehřívání organismu a především dehydrataci, kterou v létě či při zvýšené zátěži vyvolává nadměrné pocení.

Prvním signálem dehydratace je pocit žízně, kterému bychom měli průběžným popíjením dobře zvolených nápojů předcházet. Při dodávání tekutin skutečně nejde jen o vypité množství, ale především o složení nápojů. Také při pocení, kterým se tělo ochlazuje, totiž odchází značné množství vody a spolu s ní potřebné minerální látky, zejména sodík, vápník, draslík a hořčík.

K nejvhodnějším nápojům patří obyčejná pitná voda z vodovodu či balená, zelené a ovocné čaje, případně bylinné - které je ale třeba vzhledem ke specifickým účinkům a léčivým složkám dobře zvolit a střídat.

Vhodné jsou i vodou ředěné ovocné a zeleninové přírodní šťávy. Zejména při větší zátěži jsou ideální nápoje sycené oxidem uhličitým, nealkoholická piva a nápoje obsahující hořčík.

Nealkoholické pivo? Ideální, říká Emmerová

S originální radou přichází exministryně zdravotnictví a někdejší hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová. Společně s dalšími plzeňskými lékaři sepsala knihu Pivo a zdraví.

Exministryně zdravotnictví Milada Emmerová je autorkou knihy Pivo a zdraví.
Exministryně zdravotnictví Milada Emmerová je autorkou knihy Pivo a zdraví. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradilek

Na uhašení žízně je podle ní ideální nealkoholické pivo. Na rozdíl od slazených nápojů a běžných limonád je prý mnohem vhodnějším zdrojem tekutin a potřebných látek.

"Nealkoholické pivo je výborným zdrojem tělu prospěšných látek, které nezatěžují tělo, ale naopak ho obohacují o důležité živiny. Na rozdíl od slazených nápojů, které dodávají hodně energie v podobě sacharidů, obsahuje jen polovinu kalorií, zato dodává tělu řadu nutričně významných látek - z minerálů draslík, hořčík, vápník a fosfor, z vitamínů pak kyselinu listovou či vitaminy skupiny B," říká Emmerová.

Kromě toho obsahuje i polyfenoly. "Ty působí jako antioxidační prostředek, který má význam v prevenci rozvoje především sklerotických změn na tepenném systému lidského organismu," dodává lékařka a politička.

 

Právě se děje

Další zprávy