Čeští hospodští: Restaurací ubude a jídlo podraží. Jíst z plastové krabičky je smutné

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
18. 12. 2020 6:00
Rok 2020 měl na českou gastronomickou scénu katastrofický dopad. Přísná vládní opatření zavřela stravovací zařízení na několik měsíců a provozovatelé restaurací, bister a kaváren vymýšleli, jak udržet své podnikání nad vodou. Zeptali jsme se několika z nich, jak vidí budoucnost české gastronomie příští rok.

Některé české podniky několik měsíců trvající krize v pohostinství, které tvrdě zasáhla opatření kvůli koronaviru, položila. Nedávno například oznámil uzavření restaurace majitel brněnského Koishi Janko Martinkovič. Na brněnské gastro scéně působil 12 let. 

Restaurace se kromě existenčních potíží potýkají také s velkou dávkou nejistoty ohledně dalšího provozu. Mnoho majitelů podniků, včetně těch oceněných michelinskou hvězdou, se již při jarní vlně pandemie rozhodlo pro alternativní způsob servírování jídla zákazníkům a otevřelo si výdejní okénka nebo se přidalo k rozvozovým službám.

Jak předvídají budoucnost gastronomie v Česku v následujícím roce? Někteří zůstávají pozitivní a věří, že lidé budou do restaurací chodit pořád. Přiznávají však, že to zřejmě bude méně často než předchozí roky.

Podle táborského podnikatele Jana Čulíka se v Česku v nejbližší budoucnosti sníží počet restaurací a gastronomickou krizi přežijí jen ty podniky, které "to myslí opravdu vážně a jsou ochotny si odepřít v době krize". 

Podívejte se na pohled restauratérů do roku 2021 a přečtěte si, co budou chystat na štědrovečerní tabuli. 

Matteo De Carli, Casa de Carli
Matteo De Carli, Casa de Carli | Foto: Jan Rasch

Matteo De Carli, Casa de Carli, Praha

Podle italského šéfkuchaře kvůli pandemii koronaviru a vládním opatřením skončí řada restaurací, a to nejen těch průměrných či horších, ale i těch velmi dobrých. "Z oboru taky zřejmě odejde spousta profesionálů, kteří se kvůli nejistotě budou návratu do gastronomie bát," tvrdí. Podle něj se také zdraží dobré a vybrané suroviny. 

De Carli nezměnil koncept svého rodinného podniku na Starém Městě, ale spoléhá především na druhou popupovou restauraci na Manifesto Marketu a nabízí také vaření vlastní večeře s kuchaři prostřednictvím Zoomu. "Není to úplně kurz vaření, ale spíš zážitek, ve kterém si lidé mohou poslechnout i to, jak párovat jídlo a víno," vysvětluje. 

Matteo De Carli je podobně jako řada jeho kolegů z byznysu přesvědčený o tom, že opakované zavírání a otvírání restaurací je velmi nešťastné. 

A co bude chystat italský šéfkuchař doma na Vánoce? "Nebyl jsem doma na Vánoce snad 20 let, takže je to pro mě něco nového. Přemýšlím, že připravím jídlo, které se dělalo u nás doma v Itálii, když jsem byl dítě, je to klasický starý recept. Rád bych jej připravil tak, aby byl voněl a chutnal úplně stejně, jak si jej pamatuji jako dítě," říká. 

 

Právě se děje

Další zprávy