Čeští hospodští: Restaurací ubude a jídlo podraží. Jíst z plastové krabičky je smutné

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
18. 12. 2020 6:00
Rok 2020 měl na českou gastronomickou scénu katastrofický dopad. Přísná vládní opatření zavřela stravovací zařízení na několik měsíců a provozovatelé restaurací, bister a kaváren vymýšleli, jak udržet své podnikání nad vodou. Zeptali jsme se několika z nich, jak vidí budoucnost české gastronomie příští rok.

Některé české podniky několik měsíců trvající krize v pohostinství, které tvrdě zasáhla opatření kvůli koronaviru, položila. Nedávno například oznámil uzavření restaurace majitel brněnského Koishi Janko Martinkovič. Na brněnské gastro scéně působil 12 let. 

Restaurace se kromě existenčních potíží potýkají také s velkou dávkou nejistoty ohledně dalšího provozu. Mnoho majitelů podniků, včetně těch oceněných michelinskou hvězdou, se již při jarní vlně pandemie rozhodlo pro alternativní způsob servírování jídla zákazníkům a otevřelo si výdejní okénka nebo se přidalo k rozvozovým službám.

Jak předvídají budoucnost gastronomie v Česku v následujícím roce? Někteří zůstávají pozitivní a věří, že lidé budou do restaurací chodit pořád. Přiznávají však, že to zřejmě bude méně často než předchozí roky.

Podle táborského podnikatele Jana Čulíka se v Česku v nejbližší budoucnosti sníží počet restaurací a gastronomickou krizi přežijí jen ty podniky, které "to myslí opravdu vážně a jsou ochotny si odepřít v době krize". 

Podívejte se na pohled restauratérů do roku 2021 a přečtěte si, co budou chystat na štědrovečerní tabuli. 

Foto: Jakub Plíhal

Petr Kunc, Salabka, Praha

Salabka zůstala sice na jaře zavřená a rozvoz neposkytovala, personál luxusní restaurace v pražské Troji ale pomáhal na přilehlé vinici. Na podzim šéfkuchař a majitel změnili názor a zřídili e-shop, kde nabízejí jídlo s sebou. Podle Petra Kunce, který na Salabce šéfuje kuchyni, už nebude gastro podnikání po letošní krizi nikdy jako dřív.

"Hodně restaurací už zavřelo a ještě zavře. Řada pražských restaurací je závislá na turistech ze zahraničí. Myslím, že ty tu ještě dlouho neuvidíme. Dobrá zpráva je, že jíst a pít se bude za všech okolností, a proto zde vždy bude gastronomie a segment pohostinství. Jen systém se změní. Ale my si s tím určitě všichni nějak poradíme," říká s optimismem. 

Ačkoliv v práci připravuje pravidelně finediningové degustační menu, o Vánocích zůstává doma klasikem. "Nic speciálního nepřipravujeme, máme rádi tradiční Vánoce - smaženého kapra, bramborový salát a cukroví," uvádí. 

 

Právě se děje

Další zprávy