reklama
 
 

Grilovaný steak? Horší než cigareta, říkají vědci

25. 9. 2014
Vědci zveřejnili výsledky průzkumu. Grilování je podle nich nejčastější příčinou vzniku rakoviny trávícího ústrojí.

Vancouver - Grilování patří mezi oblíbené letní kratochvíle. Maso či zeleninu upravenou na ohni si ale dopřáváme rádi celý rok. Nicméně odborníci tenhle způsob přípravy jídla nevidí rádi a už dlouhou dobu varují před jeho negativními dopady na lidský organismus.

To, že potraviny naložené v oleji a směsi koření v kombinaci s plamenem mohou způsobit rakovinu, teď potvrdili i lékaři na vědecké konferenci ve Vancouveru.

"Konzumace grilovaného masa připraveného nad ohněm je v důsledku pro lidský život nebezpečnější než kouření nebo alkohol," dodal gastroenterolog.

Ten ke svým výsledkům dospěl na základě studie prováděné na onkologickém oddělení, kde se pět studentů medicíny dotazovalo 101 pacientů s rakovinou na jejich životní styl. Odpovědi získané z tohoto průzkumu byly následně porovnávány se těmi od zdravých lidí.

Horší než kouření nebo pití alkoholu

Aanalýza dat nakonec ukázala, že u lidí holdujících grilovaní je pravděpodobnost onemocnění rakovinou až devětkrát vyšší než u lidí, kteří se mu vyhýbají.

Kuřáci v porovnání s nekuřáky jsou vznikem onkologických onemocnění postiženi osm krát více. U konzumentů alkoholu je pak toto riziko čtyřikrát vyšší než u abstinentů.

Tato studie není první, která se zabývá škodlivým vlivem grilování. Zhruba před rokem bylo na základě průzkumu provedeného na zvířatech pod záštitou amerického centra pro výzkum rakoviny zjištěno, že plyn či uhlí uvolňují škodlivé rakovinotvorné látky, které se tak dostanou přímo k  masu.  

autor: pej | 25. 9. 2014

Související

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama

    Sponzorované odkazy

    reklama