Kuchař se soudí s Michelinem kvůli odebrání hvězd. Spletli si šafrán s čedarem, tvrdí

Magazín Magazín
25. 9. 2019 10:42
Známý francouzský šéfkuchař Marc Veyrat z oceňované restaurace La Maison des Bois na východě země žaluje vydavatele prestižního michelinského průvodce. Veyratovi se nelíbí, že mu hodnotitelé v lednu po necelém roce odebrali dvě hvězdičky. Komisařům vadilo, že dal do soufflé čedar. "Dal jsem do něj šafrán a ti gentlemani si mysleli, že to byl čedar, protože bylo žluté," sdělil Veyrat.
"Byl jsem zostuzen," tvrdí šéfkuchař Marc Veyrat.
"Byl jsem zostuzen," tvrdí šéfkuchař Marc Veyrat. | Foto: Profimedia.cz

"Byl jsem zostuzen," řekl Marc Veyrat rádiu France Inter s tím, že jeho zaměstnanci po oznámení Michelinu plakali. Šéfkuchař pětihvězdičkového hotelu La Maison des Bois v alpském departmentu Horní Savojsko uvedl, že jej zpráva zastihla zcela nečekaně letos v lednu. 

"Jednou večer vám zavolají a bez jakéhokoliv upozornění, bez jakékoliv psaného vyjádření, čehokoliv, vám řeknou: 'Tak to je. Je konec.'," citoval jej britský zpravodajský web BBC.

Šéfkuchař podle svého právníka věří, že žaloba přinutí michelinské komisaře k tomu, aby vysvětlili přesné důvody, jež je vedly k odejmutí hvězdiček. První soudní přelíčení by se mělo uskutečnit na konci listopadu. 

Veyrat v rozhovoru pro web Le Point řekl, že od sebrání hvězdiček trpí depresemi. "Jak se opovažují brát si jako rukojmí duševní zdraví šéfkuchařů?" uvedl.

Dopad hodnocení v michelinském průvodci na zdraví šéfkuchařů je v posledních letech velkým tématem. Pozdvižení vyvolala v roce 2016 smrt francouzsko-švýcarského šéfkuchaře Benoita Violiera, jehož restaurace v Crissieru nedaleko švýcarského Lausanne byla vyhlášena jako nejlepší na světě. A ne jeden oceněný šéfkuchař oznámil, že michelinské hvězdičky hodlá vrátit. 

Michelin k případu francouzského šéfkuchaře začátkem týdne uvedl, že o talentu pana Veyrata nepochybují a jeho zklamání rozumí. "Jeho žádosti důkladně prozkoumáme a odpovíme na ně," uvedl vydavatel prestižního michelinského průvodce.  

Francouzský šéfkuchař, jenž dříve obdržel tři hvězdičky ve svých dvou dalších restauracích, v červenci požádal o vyjmutí La Maison des Bois z michelinského průvodce. Jeho žádost však byla zamítnuta s tím, že restauraci budou i nadále doporučovat. 

Video: Podívejte se na českou restauraci, kterou si vyhlídli i hodnotitelé Michelinu

Babiččiny šulánky i křepelka. Vršovickou restuaruaci ocenil Michelin | Video: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

před 8 hodinami

Požár na Říčansku mohl kontaminovat vodu v Lítožském rybníce, platí v něm zákaz koupání

V Lítožnickém rybníce v pražské Dubči a v Říčanském potoce byl v úterý vyhlášen zákaz koupání a rybolovu. Voda může být kontaminovaná po požáru skladovací haly v Uhříněvsi. Na Ttwitteru o tom dnes vpodvečer informovali pražští hasiči. Požár uhasili v úterý odpoledne.

V Lítožnickém rybníce v Praze 10 a v Říčanském potoce, který rybníkem protéká, by mohla být závadná voda z čističky odpadních vod. Byl proto vydán zákaz koupání, odebírání vody a lovu ryb v této oblasti. Na místě jsou chemici, uvedli pražští hasiči.

Hala s drogistickým zbožím v Uhříněvsi začala hořet v neděli odpoledne. Plameny se hasičům podařilo dostat pod kontrolu zhruba po dvou hodinách. Dnes dopoledne byla na místě ještě jedna jednotka, která vyhledávala a dohašovala skrytá ohniska.

Vodu použitou při hašení, která měla zvýšené pH, hasiči nejprve nechávali odtéct kanalizací do nedaleké čističky odpadních vod. Ta ale nedokázala zpracovat všechnu kontaminovanou vodu, a i když hasiči s přečerpáváním přestali, část přetekla do Říčanského potoka. Na problém podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky upozornil úhyn několika ryb.

Zdroj: ČTK
Další zprávy