Vadily mu bagety v kanceláři, tak vymyslel místo jídla přírodní koktejl. Denní porce stojí 250 korun

Petra Jansová Petra Jansová
28. 3. 2016 10:00
Devětadvacetiletý Štěpán Andrle se v kanceláři stravoval stejně jako většina Čechů - nejčastěji snědl u počítače bagetu nebo předvařený polotovar. Nakonec vymyslel vlastní koktejl vyrobený pouze z přírodních surovin. Nějaký čas ho upravoval a nyní má jeho nápoj už řadu pravidelných odběratelů. Jeho složení oceňuje i výživová odbornice.
AnaPur
AnaPur | Foto: facebook.com/MyAnaPur

Úplné náhražky jídla v podobě koktejlů se těší čím dál větší popularitě. Trend, který započal americký softwarový inženýr před třemi roky pod názvem Soylant, si našel své příznivce i v Česku (podrobnosti najdete ve článku na iHNED.cz zde)

Vhodnou alternativu k těžkým jídlům a nezdravému pojídání v kancelářích pro sebe hledal i Štěpán Andrle. „Chytlo mě to, a říkal jsem si, že to dává smysl. Nechtěl jsem ale přistoupit na syntetiku a chtěl použít pouze rostlinných ingrediencí,“ vysvětluje mladík, který o své cestě za zdravým stravováním začal psát blog.

„Dlouho jsem si plánoval, že si chci vařit jídlo do práce doma. Nechtěl jsem neustále jíst hotovky, ale nestíhal jsem,“ vypráví. Nakonec vymyslel nápoj s názvem Anapur. Pojmenoval ho po Annapurně, což byla v hinduistické mytologii bohyně jídla, která snadno nasytí všechny hladové.

Po měsíci samostudia mnoha odborných knih přišel s prvním receptem, dnes jich má za sebou kolem osmdesáti. Za tu dobu koktejl prošel hodně obměnami. Momentálně obsahuje více než 20 rostlinných surovin, jako luštěniny, ořechy, bylinky nebo sušené ovoce a řasy, z celého světa.

„Recepty jsem na začátku vymýšlel pro sebe, protože dovézt produkt z USA bylo drahé. Až postupem času se začali přidávat i další zájemci,“ vypráví Andrle.

Lidé jeho nápadu na začátku moc nevěřili a zajímalo je především, jestli nemůže mít negativní dopady na zdraví. Až postupem času se zájem o AnaPur zvýšil.

Za vhodný doplněk stravy ho považuje i specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková. Obsahuje totiž optimální množství bílkovinsacharidů, tuků, vlákniny, vitamínů a minerálů. Denní porce s 2000 kilojouly vychází na 250 korun.

"Určitě zajímavý produkt, oceňuji, že je připraven z kvalitních celých potravin, na jako jiné obdobné pouze z mikroživin. Zároveň se mi líbí, že výrobce uznává společenský význam jídla a nedoporučuje produktem nahradit veškerou stravu," komentuje složení Anapuru s tím, že ale nesouhlasí se sójou, kterou nápoj obsahuje.

Společným jmenovatelem dosavadních odběratelů je zájem o zdravou stravu. Někteří v něm hledají skloubení zdraví a nedostatku času, jiní jsou spíš experimentátory. Vzhledem k tomu, že příprava nápoje trvá zhruba minutu a zapotřebí je v podstatě jen voda, si ho ale oblíbili i lidi, kteří hodně cestují. Okrajovou skupinou jsou ti, kteří trpí různými typy chronických střevních onemocnění, jako je například Crohnova nemoc.

„V žádném případě nejde o zaručenou hubnoucí metodu. Jde sice o vyváženou stravu s pomalými cukry, zdravými tuky, vlákninou a vitamínů, takže hubnutí může být doprovodným efektem pro někoho, kdo skutečně žil jen o bagetách, já jsem ale na dietu nepomýšlel,“ upřesnil Andrle.

Vzhledem k prvotním reakcím jeho nejbližšího okolí se rozhodl měsíc poté, co začal konzumovat jen AnaPur, zajít si na lékařskou prohlídku a ujistit se, že koktejl nemá negativní dopady na zdraví. Krevní výsledky byly v pořádku. „Ze začátku mě všichni považovali za Marťana,“ podotýká se smíchem.

Prý ale nikomu nechce diktovat, co má jíst. AnaPur je podle něj jen vhodnou alternativou, samozřejmě požitek z kvalitního jídla v příjemné společnosti nenahradí.

Vitariánství pro mě není žádný stravovací kult, když mají děti chuť na těstoviny, uvařím je, říká Eva Hájková. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

před 45 minutami

Do roku 2027 by měla stoupnout spotřeba biopotravin na 4 procenta, navrhuje rezort zemědělství

Spotřeba biopotravin v ČR by měla do roku 2027 stoupnout na čtyři procenta celkové spotřeby potravin a nápojů. Plánuje to ministerstvo zemědělství v akčním plánu rozvoje ekologického zemědělství, který v pondělí projedná vláda. Podle posledního plánu se mělo tří procent dosáhnout již v roce 2016, což se však nepodařilo. Následně se mělo uvedené hodnoty podle plánu dosáhnout do roku 2020. Podle posledních údajů však činila spotřeba biopotravin předloni pouze 1,52 procenta celkové spotřeby potravin a nápojů.

Podle výkonné manažerky PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřiny Urbánkové je plán jako celek kvalitní, bohužel cíle spotřeby biopotravin jsou málo ambiciózní. Svaz podle ní navrhoval do plánu šestiprocentní spotřebu biopotravin v roce 2027, ministerstvo ale podle ní nevzalo tuto připomínku v potaz. V posledních třech letech rostla spotřeba biopotravin o několik desítek procent ročně, pokud bude tento trend pokračovat, bylo by správných právě šest procent v roce 2027, uvedla.

Zdroj: ČTK
Aktualizováno před 51 minutami

V Čestlicích u Prahy hořela v noci na neděli restaurace Mc Donald’s, škoda je asi 10 milionů korun

V Čestlicích u Prahy hořela v noci na neděli restaurace Mc Donald’s, podle předběžného odhadu je škoda deset milionů korun. Příčinou vzniku požáru je podle vyšetřovatele technická závada, řekl mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel. Podle ředitelky komunikace řetězce Jitky Pajurkové vznikl požár v hlavním elektrickém rozvaděči v zázemí restaurace. Nikdo podle ní nebyl zraněn, restaurace byla už uzavřená.

Hasiči na místo vyjížděli kolem půlnoci. "Původně to bylo hlášené jako požár elektroinstalace v okolí pojistkové skříně," uvedl Gabriel. Oheň se rozšířil až na střešní konstrukci.

"Oprava bude trvat v řádu týdnů až měsíců, výše škody se teprve sčítají, ale může jít do několika milionů korun. Nejvíce byl poškozen vnitřek restaurace, tudíž vlastní provozovna," dodala mluvčí řetězce.

Na místě zasahovalo několik jednotek hasičů z Prahy i Středočeského kraje včetně výškové techniky.

Zdroj: ČTK
Další zprávy