Obrazem: Rychlé pivo, klobása a hurá na vlak. Manželé mapují a fotí nádražky v Česku

Obrazem: Rychlé pivo, klobása a hurá na vlak. Manželé mapují a fotí nádražky v Česku
Podobná je situace u trati Posázavského pacifiku. Na zahrádce hospody Remagen v Davli se sedí hned u peronu.
"Uvnitř hospody, kde je spoustu artefaktů ze železnice, si člověk může dát české klasiky. Na zahradě je dětské hřiště a posezení pod střechou haly, která se dřív využívala pro nakládku vagonů," říká pár.
V Nymburku je hospoda přímo na prvním nástupišti a i ta má své věrné hosty. Otevřeno je už od dopoledních hodin.
"Je to opravdový skvost. Nachází se totiž úplně mimo civilizaci. V okolí stanice není žádná vesnice, pouze kopce včetně samotné Jedlové hory, podle níž se stanice jmenuje. V restauraci nabízí rychlé pivo při čekání na vlak, ale my doporučujeme si nechat aspoň jeden vlak ujet, dát si něco dobrého k jídlu a kochat se přitom krásnou přírodou a vlaky," říkají Ondřej Zapletal a jeho žena Olga.
Foto: Ondřej Zapletal/ nádražky.eu
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
18. 2. 2022 6:00
Olga a Ondřej Zapletalovi na svém blogu dokumentují hospody, restaurace i bistra na českých nádražích. O víkendech jezdívají na výlety za hranici Prahy, a protože mají rádi pěší turistiku a vlaky, občerstvení u kolejí se stala jejich koníčkem.

Manželé objíždějí nádražní podniky napříč republikou a mapují v nich aktuální situaci - zda mají otevřeno, co čepují za pivo a jak vaří. Informace sdílí na webu Nádražky, Facebooku a Instagramu. "Není nic horšího než si naplánovat výlet s časovou rezervou na cestu zpátky a potom se dočkat zavřené hospody. Nesnášel jsem to," vysvětluje Ondřej Zapletal, proč se rozhodli to napravit. Podniky často nemají web ani sociální sítě, a tak si předem nelze ověřit, jestli se na daném nádraží lze občerstvit. 

"Máme pocit, že Češi jsou národem výletníků. Turismus po republice je v posledních dvou letech na vzestupu, protože koronavirus lidem na čas ztížil cestovat za hranice země. V databázi, kterou jsme se rozhodli vytvořit pro podobně smýšlející lidi, jako jsme my, je momentálně asi tisíc různých podniků na kolejích," říká Zapletal.

Manželé nehledí na styl ani vybavení restaurací, hlavním kritériem je, aby měly otevřeno. Podívejte se.

 

Právě se děje

Další zprávy